Minister Gajdoš ocenil víťazov literárnej súťaže rezortu obrany, študenti písali o vlastenectve

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Minister Gajdoš ocenil, že zo strany stredoškolákov a vysokoškolákov bol o súťaž veľký záujem. „Národná hrdosť a vlastenectvo nie sú prázdne slová. Ako bývalý vojak si presne pamätám slová vojenskej prísahy, že sme si vedomí svojej vlasteneckej povinnosti v prípade potreby položiť aj svoj život,“ povedal šéf rezortu obrany. „Takých ľudí, ako ste vy, by sme potrebovali oveľa viac. Napríklad aj v rámci nášho projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy, ktorá nemôže byť iba o peniazoch, ale predovšetkým o pocite zodpovednosti mladých ľudí za obranu a ochranu našej krajiny,“ dodal.

Tereza Mikáčová z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne vo svojej úvahe  upozorňuje na to, že ľudia na sociálnych sieťach často namiesto vlastenectva skĺzavajú k prezentácii extrémistických postojov, popierajú historické fakty ako napríklad holokaust a šíria nenávistné postoje. Pre ňu osobne však pojem vlastenectvo vyvoláva predovšetkým odhodlanie niečo dokázať. Peter Kromka z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave poukazuje vo svojej práci na problém mladých ľudí s identifikáciou. Radí im, aby sa nestali „nezaradenými túlavými panákmi, ktorí striedajú košiare“. 

Študenti stredných a vysokých škôl sa mohli literárnej súťaže zúčastniť, ak do 17. novembra zaslali na email rezortu obrany prácu v slovenčine v rozsahu 500 až 600 slov. Odborná komisia vyberala zo  150 prác, ktoré splnili stanovené podmienky, desať najlepších. Po päť v každej kategórii postúpilo do hlasovania na sociálnej sieti Facebook. V období od 25. do polnoci 30. novembra 2016 za práce hlasovalo celkovo 7569 ľudí.

- Reklama -