Premiér Fico: Mali by sme sa vrátiť k miere tzv. generačnej solidarity

0
Robert Fico (Autor: TASR)

K posunu dochádza pri výške minimálnej mzdy. Podľa pôvodného plánu sa suma minimálnej mzdy mala začínať číslom 5 do roku 2020. „Keďže ekonomike sa darí a my musíme vytvárať tlak na rast miezd, očakávam, že minister nastaví podstatne výraznejšiu dynamiku pri zvyšovaní minimálnej mzdy tak, aby sme túto hranicu dosiahli čo najrýchlejšie,“ povedal Robert Fico.

V oblasti trhu práce a zamestnanosti premiér zopakoval, že ambíciou tejto vlády je veľmi jasne oddeliť tých, ktorí nechcú pracovať a tých, ktorí si chcú nájsť zamestnanie. Rozdiel medzi tým, kto pracuje a kto je odkázaný na dávky, musí byť výrazný. „Musí sa oplatiť pracovať,“ zdôraznil predseda vlády. Preto dôjde k novelizácii zákona o službách zamestnanosti aj zákona o hmotnej núdzi.

K úprave dôjde aj pri vyplácaní materského príspevku, ktorý už vláda v uplynulých rokoch zvýšila. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo dostať do pozície, kedy môžeme rodičovi na materskej ponúknuť sumu, ktorá sa bude prakticky rovnať čistému príjmu pred nástupom na materskú,“ skonštatoval Robert Fico. Podľa zákona, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť už v budúcom roku, pôjde takmer o 98 % čistého príjmu.

Nastavovať sa bude tiež výška dôchodku. Pred 13 rokmi bol vytvorený nespravodlivý systém pri určovaní jeho výšky. Preto dôjde k zmene legislatívy a približne 100 000 dôchodcom sa zvýši dôchodok priemerne o 50 eur.

O zmene sa uvažuje aj pri opatrovateľskom príspevku. „Mali by sme sa vrátiť k miere tzv. generačnej solidarity,“ uviedol Robert Fico. Ak sa bude osoba starať o svojho blízkeho, či už dieťa o rodiča, matka o dieťa, ktoré kvôli chorobe potrebuje stálu starostlivosť, táto činnosť musí byť odmeňovaná na úrovni čistého príjmu z hľadiska minimálnej mzdy.

Viac informácií o pripravovaných sociálnych iniciatívach nájdete tu

- Reklama -