Danko (SNS) sa v Cyperskej republike stretol s prezidentom a premiérom

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Počas stretnutí s prezidentom Cyperskej republikry Nikosom Anastasiadesom, s predsedom Cyperského parlamentu Demetrisom Syllourisom, či s poslancami Cyperského parlamentu si vymenili pohľady na rôzne témy, od rozvoja vzájomných bilaterálnych vzťahov, cez riešenie Cyperského problému, situáciu v regióne východného Stredomoria až po aktuálne dianie v Európskej únii vo svetle nášho končiaceho sa predsedníctva v Rade Európskej únie. „Pánovi prezidentovi som tlmočil uznanie za spôsob, akým sa jeho vláda „popasovala“ s dôsledkami ekonomickej krízy a ako sa jej podarilo úspešne vystúpiť z trojročného programu pomoci medzinárodných veriteľov“, povedal predseda NRSR Andrej Danko.

Predseda NRSR Andrej Danko ubezpečil predstaviteľov Cyperskej republiky o pokračujúcej podpore Slovenska v jeho snahe neúnavne hľadať mierové riešenie, ktoré by prinieslo znovu-zjednotenie ostrova. Predseda NRSR, Andrej Danko sa stretol s Arcibiskupom Chrysostomosom II, ktorý je veľmi dôležitou osobou v cyperskom mierovom procese a zaslúžil sa o budovanie dôvery medzi náboženskými lídrami oboch komunít.

„Uvedomujeme si, že vyriešenie cyperského problému automaticky neznamená silnú a udržateľnú dôveru medzi oboma komunitami, preto budovanie dôvery musí pokračovať aj naďalej. Sme pripravení poskytovať naše dobré služby pre dialóg politikov dovtedy, dokiaľ si to obe strany budú želať, povedal NRSR Andrej Danko Arcibiskupovi Chrysostomosovi II. Arcibiskup pripomenul, že problém Cyperskej republiky nikdy nebol náboženský, práve naopak, jednotlivé náboženstvá sa na ostrove vždy rešpektovali, problémom ostrova je podľa neho žiaľ iba politika.

Návšteva sa uskutočňuje v období vrcholiacich mierových rokovaní o riešení cyperskej otázky medzi lídrami oboch komunít – prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadesom a lídrom tureckých Cyperčanov Mustafom Akinčim (vo švajčiarskom Mont Pelerin). Mierový plán by mohol byť dosiahnutý začiatkom roku 2017 (po januári sa spustí predreferendová kampaň a experti začnú pripravovať základné zákony nového štátneho usporiadania – federálnu ústavu, ústavy jednotlivých konštitučných štátov). Referendum by sa mohlo konať ešte do leta 2017 (máj, resp. jún). Ak obe komunity odsúhlasia mierové riešenie mala by sa Cyperská republika a tzv. „Severocyperská turecká republika“ pretransformovať na gréckocyperský a tureckocyperský konštitučný štát, ktorí budú tvoriť tzv. Zjednotený federálny Cyprus.

- Reklama -