Bugár (Most-Híd): Zjednodušíme čerpanie eurofondov

0
Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Eurofondy sú pre Slovensko podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára mimoriadne dôležité. „Je však dôležité, aby sme tieto prostriedky vedeli využívať naplno a efektívne, čo je dôvodom predkladania tejto zmeny,“ vyhlásil na tlačovej besede Béla Bugár. Zároveň priblížil ako vznikla táto iniciatíva, ktorá je aj súčasťou nedávno prijatého programového dokumentu Most-Híd Právny štát, rozvinuté regióny a ochrana menšín na poslednom sneme strany. „Starostovia a primátori dlhodobo upozorňujú na zdĺhavý, administratívne a finančne mimoriadne náročný proces pri získavaní eurofondov,“ uviedol Béla Bugár. Podľa neho obce často museli minúť nemalé finančné prostriedky na spracovanie projektov, , ktoré nakoniec boli aj tak neúspešné, čo odoberalo to obce a mestá o čas a predovšetkým peniaze.

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar predstavil bližšie v čom bude spočívať hlavná zmena. „Predkladanie a schvaľovanie projektov bude prebiehať v dvoch kolách, pričom v prvom kole bude stačiť predložiť len zámer,“ povedal Andrej Hrnčiar. Až po jeho schválení sa pristúpi k ďalším administratívnym krokom, ako je vyhlásenie verejného obstarávania, či získanie stavebného povolenia. „Práve to je jednou z najzložitejších častí projektov. Tieto procesy však po novom bude musieť žiadateľ riešiť až v druhom kole,“ doplnil Andrej Hrnčiar.

Na túto zmenu je potrebné podľa podpredsedu vlády Petra Pellegriniho prijať aj viaceré technické úpravy pri schvaľovaní eurofondov. „Sú to zmeny, ktoré sú však veľmi potrebné z hľadiska znižovania administratívneho a finančného zaťaženia žiadateľov o príspevok,“ vyhlásil Peter Pellegrini. To je však podľa neho jednou z ciest, ako riešiť problém nedostatočne efektívneho čerpania eurofondov v aktuálnom programovacom období.

- Reklama -