Minister Lajčák: Máme záujem, aby bol Afganistan stabilný a prosperujúci

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

NATO ocenilo implementáciu reforiem obranného sektora Ukrajiny. Zároveň vyslalo ukrajinskému partnerovi jednoznačný odkaz, že od Ukrajiny očakáva rýchlejšie reformy v oblasti boja proti korupcii a súdnictva. Minister M. Lajčák zdôraznil doterajšiu pomoc SR v oblasti energetickej bezpečnosti a vedúcu úlohu SR v zvereneckom fonde NATO v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície na Ukrajine. Viacerí spojenci na dnešnom zasadnutí potvrdili finančné príspevky do tohto fondu. Spojenci tiež pripomenuli nenahraditeľnosť Minského procesu a osobitnú zodpovednosť Ruska za návrat k stabilite na východnej Ukrajine.

Na zasadnutí s prispievateľmi do výcvikovej misie Resolute Support (RSM) v Afganistane ministri potvrdili zotrvanie misie RSM v krajine aj nasledujúci rok, ako aj pokračovanie vo finančných príspevkoch na udržateľnosť afganských bezpečnostných síl na roky 2018 – 2020. Smerom k afganskej vláde ministri zdôraznili nutnosť boja proti korupcii a urýchlenia reforiem, ktoré by mali prispieť k zníženiu emigrácie z krajiny. (SR má v misii RSM 40 príslušníkov ozbrojených síl a prispieva aj na materiálnu pomoc afganskej vláde.)

„Máme záujem, aby bol Afganistan stabilný a prosperujúci,“ povedal minister M. Lajčák. „Ak by ako štát zlyhal, skôr či neskôr by sme to pocítili v podobe nelegálnej migrácie a zvýšeného rizika terorizmu,“ dodal.

- Reklama -