Pellegrini (SMER-SD): Slovensko chce bezplatné wifi na verejných miestach v celej Európe

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Rada ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v rámci slovenského predsedníctva schválila jednoduché financovanie projektov bezplatného wifi pripojenia na verejných miestach. V cieľovej podobe má byť do projektu pripojených až do 8 tisíc komunít v Európe, pričom Európska komisia očakáva približne 50 miliónov prístupov denne.

Slovenské predsedníctvo v rámci rokovania o tomto návrhu predstavilo kompromis, aby sa minimálna rýchlosť bezdrôtového pripojenia nezačínala hneď na veľmi vysokých gigabitových rýchlostiach, čo pôvodne malo byť jediným cieľom nariadenia, ale – aby sa spodné rýchlosti pohybovali od úrovni 30Mbps. Takto by sa mohli podporiť aj regióny v Európe, ktoré sú menej technologicky rozvinuté.

V prípade schválenia v Európskom parlamente bude prvá výzva vydaná v mesiacoch máj – jún 2017. Spustenie projektov sa očakáva do októbra 2017. Cieľovým prijímateľom v tomto kole majú byť najmä samosprávy.

„Je úspech, že sme sa s členskými krajinami dohodli za menej ako dva mesiace. Spokojnejší by som však bol, ak by sme zaviedli vysokorýchlostný internet, vrátane verejných bezplatných wifi pripojení, aj do takzvaných „bielych miest“, čiže do obcí, kde ich obyvatelia nemajú žiadne vyhovujúce pripojenie,“ povedal vicepremiér Peter Pellegrini. Doplnil, že je dôležité, aby sa aj obce z bielych miest Slovenska mohli kvalifikovať na získanie finančnej dotácie pre zakúpenie týchto wifi zariadení, a preto je najprv potrebné do nich dotiahnuť dostatočné vysokorýchlostné internetové pripojenie. „Práve tu vidím úlohu štátu, ktorý musí konať aj napriek nevôli niektorých komerčných subjektov, ktoré takého snahy doteraz len sabotovali,“ vysvetlil.

Ďalším významným úspechom je schválenie dohody ministrov o odbúravaní bariér pri obchodovaní cez internet bez geografického blokovania, či dnešná dohoda členských krajín o budúcoročnom zrušení roamingových poplatkov. Významný pokrok sa tiež dosiahol v oblasti regulácie trhu so zasielaním balíkov cez hranice, čím sa tlačí na konečné zníženie cien, ďalej pri smernici o sprehľadnení pravidiel digitálnych kontraktov, či pri koordinácii orgánov pre ochranu spotrebiteľa alebo v oblasti audiovízie, kde sa budú regulovať platformy na zdieľanie videí ako napríklad YouTube, či VIMEO a ktorou sa zavádzajú povinné kvóty pre európsky obsah. „Slovenské predsedníctvo okrem toho iniciovalo a schválilo tri dohody ministrov k novému plánu pre eGovernment, ku kybernetickej odolnosti Európy a k podpore využívania digitálnych technológií v rozvojovej politike“, zhrnul predbežné výsledky Slovenského predsedníctva P. Pellegrini.

- Reklama -