Prezident navštívil Vranov nad Topľou a obec Bystré

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Andrej Kiska ocenil, že Vranov nad Topľou bol organizáciou Transparency International Slovensko vyhodnotený ako najtransparentnejšie mesto. Podľa neho Vranov môže byť príkladom aj pre ďalšie mestá a mestečká. “Keď budú mať  občania dôveru vo vedenie mesta, v to, ako samospráva funguje, bude sa vracať aj dôvera v štát,“ myslí si prezident. „A to je presne to, čo dnes potrebujeme.“

Prezident s primátorom diskutoval o nezamestnanosti vo vranovskom okrese, ktorá dosahuje až 18 percent. Situáciu mal riešiť akčný plán schválený vládou. Cieľom bolo vytvorenie 2500 pracovných miest, čo by znížilo nezamestnanosť o tretinu. Podľa mesta sa však z pripravených plánov zrealizovalo veľmi málo, či už v turistickom ruchu, priemysle či pri budovaní priemyselných parkov.

Podľa prezidenta už je čas apelovať, aby sa akčný plán dostal do praxe, pretože vláda má za sebou pätinu svojho vládnutia. „Bola by obrovská škoda, keď sa niečo pripravilo a dalo na papier, a konečne to má takú reálnu štruktúru, aby to zase ostalo len v niekde v skrini ako jedna z nenaplnených ambícií a premrhaných príležitostí,“ povedal prezident po rokovaní vo Vranove nad Topľou.

Prezident navštívil aj gymnázium Dr. Cyrila Daxnera, kde so študentmi a pedagógmi hovoril o situácii v spoločnosti a perspektívach uplatnenia absolventov škôl. Pozrel si tiež Betlehem z rezbárskej dielne Roma Art Čičava na Námestí slobody.  

Popoludní čakala Andreja Kisku prehliadka dvoch firiem pôsobiacich v regióne – spoločnosti LPH Group, ktorá vyrába plastové komponenty pre automobilový a elektrotechnický priemysel, a firmy Zeocem  v obci Bystré, ktorá   sa zameriava na ťažbu, spracovanie a predaj prírodného zeolitu. Prezident hovoril s vedením firiem o situácii v regióne z pohľadu zamestnávateľov.

- Reklama -