Danko (SNS): Zrušením daňovej licencie pomôžeme malým firmám

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Od začiatku sa Slovenská národná strana postavila proti daňovej licencii, ktorá bola nevýhodná najmä pre malé slovenské firmy.

„Zrušením daňovej licencie pomôžeme malým firmám. Bol to náš prísľub, ktorý sme dali podnikateľom a zároveň vybojovali zrušenie licencie v koalícií. Zlepšenie podmienok pre malých podnikateľov je pre nás záväzok, ktorý však nekončí iba tým. Už teraz rokujeme o ďalších výhodách pre podnikateľskú obec,“ hovorí predseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko.

Pokiaľ ide o daňové licencie, navrhovanou úpravou by sa mali zrušiť od 1. januára 2018. V prípade daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, by sa daňová licencia posledný raz uplatnila za zdaňovacie obdobie 2017. Ak zdaňovacím obdobím daňovníka je hospodársky rok, daňová licencia by sa posledný raz uplatnila v zdaňovacom období končiacom v priebehu kalendárneho roka 2018.

„SNS má v pláne ďalej podporovať zlepšovanie podnikateľského prostredia a zaviesť do praxe aj ďalšie výhody pre podnikateľov. Rokujeme o možnosti odpočítateľných položiek v prípade podpory športu, či kultúry.“ Ozrejmuje ďalšie kroky predseda poslaneckého klubu SNS, poslanec Tibor Bernaťák.

Poslanecký návrh na zrušenie daňovej licencie podala za SNS skupina poslancov – Andrej Danko, Tibor Bernaťák, Radovan Baláž a Tibor Jančula.

Prvou výraznou zmenou v prospech podnikateľov, ktorá začína platiť už od nového roka je aj úprava paušálnych náhrad. Ide o iniciatívu, ktorú od začiatku preferoval predseda SNS Andrej Danko. Kým doteraz boli paušálne výdavky vo výške 40 percent, po novom si budú môcť živnostníci uplatniť výdavky až 60 percent. Meniť by sa mal aj nominálny strop. Kým doteraz bola suma paušálnych výdavkov vo výške maximálne 5040 eur ročne, po novom by to malo byť až 20-tisíc eur ročne.

Tieto nové pravidlá by podľa Slovenskej národnej strany mohli byť inšpiráciou pre živnostníkov a tiež motiváciou podnikať na Slovensku.

- Reklama -