SaS: Trváme na poslaneckom prieskume v policajných staniciach

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Polícia na obmedzenie osobnej slobody nepoužíva cely osobného zaistenia, ale zamrežované kopky bez náležitej, zákonom stanovenej výbavy, bez toalety a možnosti privolať pomoc. Za to sú priestory vybavené hákom v stene o ktorý je človek v stoji alebo v sede pripútaný. Nie sú vybavené kamerami a podľa poškodených sú v nich ľudia bití. Ich existencia nemá žiadnu oporu v zákone. Tento stav je akceptovaný približne od roku 2009, napriek tomu, že Dubovcová na problém opakovane upozorňovala. Ale neprišlo k žiadnej náprave,“ hovorila Blahová.

Poslankyňa zdôraznila, že ľudskoprávny výbor, ktorý Dubovcovej správu prerokúval, správu nezobral ani len na vedomie. Dodala, že na danú situáciu existuje jednoduché riešenie, ktoré najrýchlejším spôsobom vráti veci do normálnej podoby. Je to rozkaz, ktorý môže vydať prezident policajného zboru. Ten mu odporúčala vydať aj ombudsmanka v minulých rokoch. „Vyzývame prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, aby svojim rozkazom nariadil okamžitý zákaz využívať tieto vyhradené priestory a ich fyzické zrušenie. Ak sa to nestane, staneme sa priepasťou uprostred Európy. Je to obrovská hanba na hlavách nás všetkých,“ povedala Blahová.

Podľa Ľubomíra Galka ide o tak vážnu tému, že by sa pri nej nemalo politikárčiť. Dodal, že celkom zodpovedne pristupovali aj členovia brannobezpečnostného výboru. „Napriek tomu, že mi neschválil návrh na poslanecký prieskum, bol som ubezpečený, že prieskum vykoná ľudskoprávny výbor, ako gestorský výbor. Som nemilo prekvapený, ako dopadlo jeho rokovanie,“ povedal Galko s dovetkom, že chceme mať apolitickú políciu, políciu s kompetenciami a právami, ale zároveň takú, ktorá nebude porušovať práva nikoho. „Vyzývam poslancov tohto výboru, aby zvážili svoje rozhodnutie a vykonali poslanecký prieskum. Nech idú na tie policajné stanice a nech sa sami presvedčia, čo sú to za priestory a ako to tam vyzerá,“ uzavrel Galko.

- Reklama -