Prezident Kiska: Je čas na konkrétne opatrenia

0
Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

Vyhlásenie Andreja Kisku po stretnutí:

„Dnes máme v politike veľmi veľa káuz. Tieto kauzy je potrebné vyriešiť a ukončiť. Čo ale nesmieme vzdať, je, aby sa v spoločnosti zásadne pohli veci v dvoch takých dôležitých prioritách pre našu krajinu, ako sú zdravotníctvo a školstvo. K tomu potrebujeme diskusiu odborníkov. Potrebujeme stálu pozornosť verejnosti, médií. Ja ako prezident spravíme skutočne všetko pre to, aby tieto témy nezaspali. Aby sme boli v tomto aktívni a nestratili zo zreteľa, čo je prioritou.

Vo vzdelávaní potrebujeme súrne výsledky. Potrebujeme ich v dohľadnom čase. Potrebujeme jasné plány a výsledky, ktoré ľudia budú môcť oceniť.

Dnes sme spolu s pánom ministrom a tvorcami Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania diskutovali o ich návrhu, ktorý by mal ovplyvniť systém vzdelávania našej krajiny v najbližšom desaťročí. A to pravdaže za podmienky, ak sa ministrovi podarí presvedčiť širokú verejnosť, odbornú verejnosť, vládu a parlament.

Nechcem sa zatiaľ venovať detailom tohto návrhu. Budete mať možnosť rozprávať sa s jeho tvorcami. Chcem ale skonštatovať po tomto stretnutí, že ma napĺňa optimizmom, že vidieť veľmi dobré smerovanie. Prebieha široká diskusia. Prešli sme si hlavné ciele, problémové body, ktoré tvorcovia v tomto programe vidia.

Pánovi ministrovi aj členom výboru som dnes povedal a zopakujem to verejne, že okrem dobrej koncepcie je nesmierne dôležitá politická vôľa. A politická vôľa sa spája aj s dostatkom financií. Rôznych koncepcií máme dnes vo viacerých oblastiach plné skrine. A je politickou zodpovednosťou pána ministra, aby aj to, čo sa teraz pripravuje v takej dôležitej oblasti, nepostihol rovnaký osud – aby to neskončilo zabudnuté niekde v skrini.

Od volieb uplynulo osem mesiacov, to už je pätina vládneho obdobia. A je skutočne načase prejsť od koncepcie ku konkrétnym opatreniam. Myslím si, že rozhodujúci bude prvý polrok budúceho roka. Totiž, ak sa nám v najbližšom období nepodarí pripraviť podporu nových návrhov zákonov a presadiť nevyhnutné kroky, neskôr to bude podstatne náročnejšie. A čo sa môže stať, neskôr už ani nebude politická vôľa tieto často možno nepopulárne kroky zrealizovať. A ak to nestihneme, tak to, čo pán minister sľúbil, že sa tu prevedie najväčšia reforma školstva za posledných 25 rokov sa, žiaľ, nezrealizuje.

Školstvo potrebuje viac peňazí, o tom niet pochýb. Ale som nesmierne rád, že sme dnes spolu s prípravným tímom aj s pánom ministrom veľa hovorili o tom, že musí aj školstvo ukázať, čo za tie peniaze naša spoločnosť dostane. Aby tá téma – Hodnota za peniaze – veľmi jasne rezonovala aj vo výsledkoch práce prípravného tímu. A potom, spoločne, musíme apelovať na vládu, aby o dôležitosti vzdelávania nielen hovorilo, ale aby sa to aj skutočne prejavilo.

V návrhu, tak ako sme diskutovali, sú a aj budú kontroverzné témy, nepopulárne opatrenia. Povedal som pánovi ministrovi, tímu a verejne sľubujem, že som pripravený pomôcť a získavať pre ne podporu, ak budem presvedčený, že skutočne sa za štyri roky niečo pohne. Že niečo v prospech našich detí skutočne urobíme.“

- Reklama -