Minister Lajčák: Na Slovensku s hrdosťou vnímame úspechy našich rodákov

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

Laureátmi ocenenia za rok 2016 sa stali: Maja Poláčková, uznávaná umelkyňa žijúca v Belgicku, spoluprekladateľka diel Dominika Tatarku a Vladimíra Mináča do francúzštiny; Ján Zoričák, akademický sochár, protagonista európskeho ateliérového skla, vedúca osobnosť prizmatickej plastiky a Petra Hamerlík, mladá vedkyňa pôsobiaca v Dánsku, kde dosiahla významné úspechy v oblasti výskumu a liečby nádorov mozgu.

„Na Slovensku s hrdosťou vnímame úspechy našich rodákov. Svojou odbornosťou a profesionalitou sa dokázali presadiť v náročnej medzinárodnej konkurencii, šíria dobré meno Slovenska v zahraničí a nezištne tak prispievajú k pozitívnemu zviditeľňovaniu našej krajiny,“ konštatoval na slávnostnom podujatí minister M. Lajčák. Pripomenul tiež, že od tohto roka úsilie takýchto úspešných ľudí prispieva aj k systematickému a komplexnému brandingu Slovenska.

„Komplexnú značku, vyjadrenú sloganom Dobrý nápad Slovensko / Good Idea Slovakia, má Slovensko k dispozícii po prvýkrát v histórii. Ide o informačnú a obrazovú skratku, ktorá predstavuje Slovensko ako krajinu inovácií, schopnú adaptácie, so zaujímavými, šikovnými a tvorivými ľuďmi, ktorí vedia zabojovať a nezľaknú sa výziev. A presne takí sú laureáti ocenenia Vyslanec dobrej vôle: skvelým spôsobom reprezentujú Slovensko, výsledkami svojej práce prispievajú aj k obohateniu svetovej vedy, či kultúry,“ uviedol minister M. Lajčák.

Tradícia ocenení Vyslanec dobrej vôle je výrazom uznania laureátom za ich profesionálne úspechy a zároveň poďakovaním za ich príspevok k pozitívnej prezentácii SR v zahraničí. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák udelil ocenenie Vyslanec dobrej vôle po prvýkrát v roku 2010.

Medzi doterajšími laureátmi sú napr. svetoznámy odborník v oblasti imunologického a mikrobiologického výskumu, profesor Ján Vilček pôsobiaci v USA, popredný slovenský fyzik a najcitovanejší slovenský vedec, profesor Jaroslav Fabián pôsobiaci v Nemecku, doktorka Monika Gullerová, výskumníčka a vedúca vlastného laboratória na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii, významný umelec vystavujúci na popredných svetových scénach Matej Krén, ktorý dlhodobo žije v Prahe, profesor Marián Mark Stolárik, zakladateľ Slovenského archívu a Katedry slovenskej histórie a kultúry na Ottawskej univerzite v Kanade, doktorka Andrea Rajňáková, lekárka a vedkyňa pôsobiaca v Singapure, Anton Zajac, zakladateľ a prezident americkej pobočky firmy ESET, Peter Biľak, uznávaný typograf a grafický dizajnér pôsobiaci v Holandsku, Juraj Hromkovič, profesor na prestížnom Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu, jeden z popredných európskych odborníkov na počítačové vedy a teoretickú informatiku, Barbora Bobuľová, herečka, obsadzovaná najmä v talianskej kinematografii a držiteľka mnohých medzinárodných ocenení, Ján Mojto, jeden z najvýznamnejších stratégov filmového obchodu v Európe, majiteľ najväčšieho európskeho filmového archívu.

- Reklama -