Úvod poslednej schôdze parlamentu patrí ministerstvu financií

0
Budova Ministerstva financií Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Novelu zákona o dani z príjmov uvítajú podnikatelia, ktorým sa od budúceho roka zníži sadzba dane na 21 %. Významná pozitívna zmena čaká živnostníkov, ktorým sa zvýšia paušálne výdavky z úrovne 40 % na 60 % z úhrnu príjmov a zároveň sa zmení aj ich maximálna výška z 5 040 eur ročne na 20 000 eur ročne.

V rámci novely zákona o dani z príjmov sa zavádza 7% daň z dividend. Zdaňovanie dividend je štandardné v daňových systémoch najvyspelejších krajín sveta a v porovnaní so sadzbami 35 krajín OECD, ktoré uplatňujú sadzbu z dividend, ministerstvo financií navrhuje najnižšiu sadzbu. Návrh zákona obsahuje aj opatrenia v oblasti boja proti daňovým únikom, zvyšovania efektivity výberu a vymáhania daní a podporovania dobrovoľného plnenia daňových povinností.

K zásadným zmenám dôjde v oblasti hazardných hier. Technické zariadenia (výherné prístroje, rulety, videohry) budú po novom iba v herniach, teda zmiznú napríklad z krčiem a v herni sa zvýši minimálny počet zariadení z 5 na 12 kusov, čím okrem iného dôjde k zníženiu počtu miest, kde sa prevádzkujú hazardné hry. Prístup do herní nebudú mať osoby mladšie ako 18 rokov, poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, či patologickí hráči a tiež osoby, ktoré sami požiadali o vylúčenie. Cieľom novely je tiež zavedenie efektívnejších pravidiel dozoru nad prevádzkovaním a propagovaním hazardných hier, prehodnotenie prístupu k regulácii on-line hazardných hier v oblasti ich prevádzkovania a propagovania zahraničnými subjektmi.

Cieľom návrhu zákona o správnych poplatkoch je úprava systému sadzieb poplatkov pri evidencii vozidiel v SR zavedením spravodlivejších kritérií, ktorými sú nielen výkon vozidla, ale aj vek vozidla v čase jeho evidencie.

V zákone o osobitnom odvode v regulovanej oblasti sa navrhuje úprava sadzby odvodu a pokračovanie v uplatňovaní zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.

Ďalšou diskutovanou legislatívnou normou je novela zákona o poisťovníctve, ktorá zavádza odvod vo výške 8% z neživotného poistenia. Na základe pozmeňovacieho návrhu by sa odvod mal platiť iba z novouzatvorených zmlúv. V Európe, ale aj inde vo svete je úplne štandardné zavádzanie iných nepriamych nástrojov voči poisťovacím službám, napr. Insurance Premium Tax, alebo špeciálny finančný odvod z poistného, pričom výška je v jednotlivých krajinách a odvetviach poistenia rôzna od 1% až po 30%. Filozofia zákona je teda úplne rovnaká ako inde vo svete.

- Reklama -