Bugár (Most-Híd): Staré správy a hlas „ľudu“

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

Po oslavách 17. novembra zaplavili médiá správy o tom, že oslavy boli rozdelené. Nič nové pod slnkom a na Slovensku. November sa takto oslavoval možno už od svojho druhého výročia. Nie je to žiadna tragédia. Aj v súkromí oslavujeme udalosti s tými najbližšími. Čudné a zároveň nezdravé to začína byť vtedy, keď vidíte účelovú obmenu „tábora najbližších“. Po povalení vlády Ivety Radičovej takto z oslavujúcich vypadlo SaS, vrátane OĽaNO. A občan, hlavne ten mladý, vidí v prvom rade tento stav a nie samotné udalosti a ich podstatu.

Všetci vieme, že pre mladú generáciu je 17. november v prvom rade dejepisom. Učebnou látkou, ktorú preberajú v škole. Je to prirodzené, takto je to pri všetkých historických udalostiach. Áno, aj 17. november je historická udalosť, aj keď my, ktorí sme to zažili to vnímame inak. A je nám ľúto, že mladá generácia necíti veľkosť, jedinečnosť a hĺbku tých dní.

Snaha o vyvolanie zdania novej revolúcie pokrivkáva

Chceli by sme odovzdať odkaz novembra dnešnej mladej generácii. Tento rok, ale ani po iné roky sa nám to nepodarilo. Myslím si, že aj preto, lebo tento sviatok je zneužívaný na politický, koalično-opozičný boj. Ale aj preto, lebo snaha o vyvolanie zdania novej revolúcie na námestiach pokrivkáva. Na rozdiel od r. 1989, tá tohtoročná bola totiž organizovaná politikmi. Aj s mantinelmi, ktoré to prináša. Odkaz novembra, princípy demokracie sú hodné každodenného boja aj dnes. Ale nie prekrúcania, privlastňovania a prispôsobovania dejinných udalostí svojim vlastným politickým ambíciám. Aj toto je odkaz novembra.

Odkaz novembra odovzdáme len tak, že sa skutočne a v každodennom živote budeme správať ako pokračovatelia týchto ideí. Nie výkrikmi, ale reálnymi skutkami a rešpektovaním princípov demokracie. Každý podľa svojich možností. Toto je poslaním Most-Híd aj dnes, aj v tejto vládnej koalícii. Stačí sa pozrieť na naše kroky pri posilňovaní inštitúcií právneho štátu z dielne podpredsedníčky našej strany, Lucie Žitňanskej. Alebo na naše konzekventné postoje v boji proti extrémizmu a intolerancii. Správame sa takto nielen vtedy, keď nám to vyhovuje. Bez nenávisti, bez populizmu. Ale hlavne úprimne priatelia.

- Reklama -