Ministerstvo kultúry: Noc divadiel 2016

0
Budova Ministerstva kultúry SR (Autor: SITA)

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie paralelne až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá, umelecké školy, kultúrne inštitúty a kluby otvoria dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám.

Okrem divadelných predstavení a premiér sa návštevníci budú môcť zapojiť do tvorivých dielní, navštíviť výstavy, preveriť svoje vedomosti v divadelných kvízoch alebo si vypočuť koncert. Divadlá tiež pripravili diskusie s tvorcami, možnosť objavovať zákulisie a skryté zákutia, absolvovať workshop kreslenia komiksov pre deti alebo nazrieť do pripravovaných inscenácií.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov, ktorí ju prvýkrát ako pilotný program realizovali v roku 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. V súčasnosti sa Noc divadiel pravidelne uskutočňuje v jedenástich krajinách Európy. Koordinátorom podujatia na Slovensku je Divadelný ústav (tu).

Kompletný program Noci divadiel 2016 tu

- Reklama -