Prezident Kiska: Každá doba má hrdinov

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Odmietol zjesť pomyje vo väzení zo záchoda, kde mu ich vysypali. Za to ho 4 dozorcovia na cele zmlátili tak, že mu poškodili chrbticu. Ak neužíva morfium, trpí obrovskými bolesťami. Vo väzení bol Vojtech Pástor (76) od roku 1969 do roku 1980 len preto, že sa aktívne, stavaním barikád, zúčastnil na proteste proti vstupu okupačných vojsk v roku 1968 do Československa. Počas procesu ho obvinili aj z napadnutia manželky vojenského veliteľa. Stačila na to jedna jediná fotografia, na ktorej stál v jej blízkosti.

Dnes, 17. novembra, v deň Boja za slobodu a demokraciu som sa stretol s 20 nenápadnými hrdinami v zápase s komunizmom. Každý príbeh bolel, keď som ho počúval. Neviem si ani predstaviť, ako bolel, keď ho museli prežívať.

Nenápadných hrdinov už ôsmy rok hľadajú študenti základných a stredných škôl vo svojom okolí. Diskusia so 40 mladými ľuďmi vo mne zanechala silný dojem. Slobodu a demokraciu, do ktorej sa narodili, nepovažujú za samozrejmosť. Vravia, že si treba pripomínať tých, ktorí za ňu bojovali. Ale uvedomujú si aj to, že každá generácia si tú svoju slobodu a demokraciu musí vybojovať. Pre mňa sú títo mladí ľudia hrdinovia budúcnosti.

Prečítajte si môj príhovor k 17. novembru tu

- Reklama -