Minister Lajčák: Vzhľadom na situáciu v USA vzniká očakávanie smerom k EÚ

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„V prípade Turecka panuje v súčasnosti na oboch stranách vzájomná frustrácia – Turecko je kandidátska krajina na vstup do EÚ, ale jeho prístupové rokovania reálne nenapredujú. Takýto stav je neuspokojivý, a preto v dnešnej diskusii dominovala hlboká reflexia toho, kde sa vo vzťahoch s Tureckom nachádzame,“ uviedol po rokovaní FAC minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Podľa jeho slov je dôležité viesť s Tureckom kritický ale priamy dialóg, aby obe strany komunikovali spolu medzi sebou a nehovorili neposielali si odkazy o sebe cez médiá.
„Na jednej strane EÚ nemôže tolerovať jasné odchýlky od európskych pravidiel a hodnôt pokiaľ ide o základné slobody. Na strane druhej nám však záleží na vzťahoch s Tureckom, ktoré je náš strategický partner a v diskusii ministrov dnes prevládal názor, že musíme urobiť všetko pre udržanie primeranej kvality týchto vzťahov,“ zdôraznil minister M. Lajčák a pripomenul, že v tomto duchu telefonicky komunikoval počas víkendu aj so svojimi tureckými partnermi Melvütom Cauşoglum a Ömerom Celikom.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok v Bruseli venovali aj diskusii o programe Východného partnerstva s akcentom na jeho budúcnosť. Ministri potvrdili politický význam tejto súčasti susedskej politiky EÚ. „Zhodnotili sme, kde sa v rámci tohto partnerstva nachádzame, prebrali sme vývoj v jednotlivých krajinách a pripomenul som, že okrem úloh pre našich partnerov si aj my ako Únia musíme splniť našu časť záväzkov, to znamená bezvízový režim pre Gruzínsko a Ukrajinu a zadefinovanie ponuky pre tých východných partnerov, ktorí už súčasnú ponuku Východného partnerstva vyčerpali,“ povedal minister M. Lajčák.

Počas pracovného obeda diskutovali ministri zase o južnom susedstve, zhodnotili posledný vývoj v Sýrii a Iraku ako aj bezpečnostnú a politickú situáciu v Líbyi. Zamerali sa na perspektívy hľadania politického riešenia a podporných diplomatických aktivít. Podčiarkli tiež dôležitosť väčšej angažovanosti EÚ a jej dialógu s regionálnymi aktérmi, ako aj väčšiu angažovanosť v humanitárnych iniciatívach zameraných na zmiernenie utrpenia civilného obyvateľstva v konfliktných oblastiach. „Hovorili sme aj o tom, že vzhľadom na situáciu v USA, kde jedna administratív končí a nová nastúpi až o pár mesiacov, vzniká priestor i očakávanie smerom k EÚ, aby do tohto priestoru výraznejšie vstúpila,” poznamenal minister M. Lajčák.

Ministri zahraničných vecí EÚ ukončili svoju Radu spoločným zasadnutím s ministrami obrany, na ktorom sa venovali Implementačnému plánu pre bezpečnosť a obranu a perspektíve spolupráce členských krajín v oblasti obrany.

Ešte pred začiatkom Rady pre zahraničné záležitosti sa ministri zahraničných vecí EÚ v nedeľu večer neformálne stretli na pracovnej večeri, aby zhodnotili perspektívu vzťahov EÚ s USA po nástupe novej administratívy Donalda Trumpa.

“Nikto nespochybnil výsledky volieb, ani našu pripravenosť a ochotu spolupracovať s novou americkou administratívou, to je absolútne jasné,” uviedol minister M. Lajčák.

“Počas neformálnej večere veľká väčšina ministrov podčiarkla dôležitosť nášho partnerstva s USA. Je to rovnocenné partnerstvo, takže musíme komunikovať naše očakávania a signalizovať politiky, ktoré treba rešpektovať a ktoré považujeme za dôležité, aby pokračovali, napr. jadrovú dohodu s Iránom, klimatickú dohodu, obchodné dohody a ďalšie,” povedal po skončení neformálneho stretnutia ministrov v nedeľu večer v Bruseli minister M. Lajčák.

- Reklama -