Štátny tajomník Korčok: Národné parlamenty musia intenzívnejšie komunikovať s občanmi o európskych témach

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

S prejavom o doterajších výsledkoch slovenského predsedníctva a význame septembrového Bratislavského summitu na úvod prvého dňa rokovania vystúpil predseda vlády Robert Fico. Na otvorení konferencie sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok, ktorý v zastúpení predsedu vlády SR Róberta Fica odpovedal na otázky poslancov v rámci diskusie o doterajších výsledkoch slovenského predsedníctva.

Úloha poslancov národných parlamentov v oblasti európskych záležitostí podľa štátneho tajomníka Korčoka už dnes zďaleka nie je limitovaná len na kontrolu vlády. Zdôraznil: „Je nevyhnutné, aby poslanci národných parlamentov intenzívne diskutovali s občanmi o európskych politikách a aby komunikácia významu a úspechov európskej integrácie nebola prenechaná len zástupcom európskych inštitúcií.“

Predstavitelia národných parlamentov z vyše 40 krajín Európy sa budú venovať diskusii o budúcnosti Európskej únie v kontexte výsledkov britského referenda, obchodnej politike Európskej únie, ďalšom napredovaní projektu Energetickej únie a zabezpečení ochrany vonkajších hraníc Európskej únie.

Parlamentná dimenzia slovenského predsedníctva bude pokračovať stretnutím výborov pre hospodárske záležitosti a energetiku, ktoré sa uskutoční v Bratislave začiatkom decembra, a Konferenciou predsedov parlamentov členských štátov EÚ v apríli 2017.

- Reklama -