Minister Žiga: Chceme dostať na naše cesty viac elektromobilov

0
Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

Na nový automobil s čisto elektrickým pohonom dostane vlastník príspevok 5 000 a v hybridnej kombinácii s doplnkovým spaľovacím motorom 3 000 eur. Zámerom je dostať na cesty viac ekologických, nízkoemisných vozidiel. Tie po ukončení životnosti budú tvoriť základ pre rozvoj nových technológií a spôsobov spracovania starých vozidiel u autorizovaných spracovateľov.

Základnou podmienkou podpory je, aby išlo o nový, dosiaľ neregistrovaný automobil predávaný na Slovensku vo verzii plug-in, teda s batériou dobíjateľnou elektrickou energiou prostredníctvom zásuvky. Záujemcom stačí o príspevok požiadať priamo u predajcu.

„Je to prvý vážny a konkrétny krok na podporu elektromobility na Slovensku. Inšpirovali sme sa známym projektom šrotovného a chceme dostať na naše cesty viac elektromobilov, aby ich počet dosiahol potrebnú kritickú hranicu. Naším cieľom je pomôcť zmeniť módny trend na každodennú realitu.“ – skonštatoval minister hospodárstva Peter Žiga.

„Sme radi, že sme spoločne s ministerstvom hospodárstva našli spôsob ako sa posunúť ďalej, podobne ako v mnohých krajinách EÚ,“ – zdôraznil Juraj Sinay, prezident ZAP SR. „Pokiaľ niekto váha, či investovať do kúpy elektromobilu, tento príspevok môže rozhodnúť. Veríme, že táto aktivita pomôže synergicky naštartovať aj o rozšírenie nabíjacej infraštruktúry.“ – dodal Juraj Sinay.

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných len približne tisíc elektromobilov a plug in hybridov. Prekážkou rozšírenia je vysoká cena a niektoré technologické obmedzenia ako napríklad dojazd.

„Slovensko je automobilová veľmoc – loptička je teraz aj na strane predajcov, ktorí môžu rozšíriť ponuku a motivovať zákazníkov aj cenou. – upozornil minister hospodárstva.

Podpora kúpy elektromobilov sa začína už zajtra, v piatok 11.11. a bude trvať do konca roku 2017, alebo do vyčerpania finančných prostriedkov.

Podporu môže žiadať občan, podnikateľský subjekt, ale aj mestá a obce. Ide o kategórie M1 (osobné motorové vozidlá) a N1 (malý nákladný automobil do celkovej hmotnosti 3,5t). Priamo pri kúpe vozidla sa však vyplatí len časť príspevku a zvyšok počas ďalších dvoch rokov registrácie. Cieľom je zabrániť špekulatívnemu vývozu za hranice. Podmienkou je preto registrácia vozidla na Slovensku najneskôr do konca roka 2017 na minimálne 24 mesiacov.

- Reklama -