Maďarič (SMER-SD): Duševné vlastníctvo je celospoločenský fenomén s presahom do každodenného života

0
Marek Maďarič (Autor: SITA)

Účastníkov privítal minister kultúry Marek Maďarič a predseda Úradu priemyselného vlastníctva Richard Messinger. S úvodným príhovorom vystúpil aj výkonný riaditeľ Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) António Campinos.

Konferencia bola jedným z najdôležitejších podujatí roku 2016 v oblasti duševného vlastníctva, čo potvrdil aj vysoký záujem odborníkov z členských krajín EÚ o účasť. Jeho dôvodom bola aj Európskou komisiou nedávno zverejnená najväčšia reforma autorského práva za posledné roky, ktorá bola predmetom debát.

Okrem toho odborníci počas dvojdňového programu diskutovali aj o budúcnosti európskeho patentového systému, ktorý stojí na prahu najvýznamnejšej zmeny od uzatvorenia Európskeho patentového dohovoru v roku 1973; o otázkach vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva v digitálnom prostredí; o reforme známkového práva v EÚ či o prenosnosti, prístupnosti a teritorialite v kontexte jednotného digitálneho trhu.

„Duševné vlastníctvo ako relatívne stále mladá oblasť právnej regulácie i právnej doktríny zohráva čoraz významnejšiu úlohu nielen v oblasti kultúry či vybraných oblastí hospodárstva, ale stáva sa z neho celospoločenský fenomén s presahom do každodenného života,“ zdôraznil vo svojom príhovore minister kultúry Marek Maďarič a dodal: „V oblasti európskeho autorského práva žijeme dôležité obdobie a cieľom slovenského predsedníctva je popri úspešnom naštartovaní trialógov k nariadeniu o prenosnosti posunúť diskusiu o reforme autorského práva v Rade čo najďalej.“

Zámerom konferencie bolo formovanie úvah, týkajúcich sa vyváženosti práv a politík tak, aby bolo duševné vlastníctvo optimálne využité za účelom podpory kultúrnej rozmanitosti a najmä zvýšenia konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov.

Konferenciu zorganizovali Ministerstvo kultúry a Úrad priemyselného vlastníctva za účasti hlavných partnerov – Európskej komisie a Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo.

Záznam z konferencie je dostupný online tu

- Reklama -