ĽS Naše Slovensko predložila návrh zákona, ktorý zakazoval papalášom kupovať drahé autá. „Štandardní“ politici hlasovali proti

0
Ľudová strana Naše Slovensko (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)

Presne takýto dlh budete musieť raz na daniach zaplatiť aj Vy, aj každý člen vašej rodiny. Členovia vlády, mnohí župani, primátori, starostovia, riaditelia štátnych podnikov a ďalší vysoko postavení zamestnanci verejnej správy si však z toho ťažkú hlavu nerobia. Väčšiny z nich sa totiž splátky nejakých dlhov už dávno netýkajú. Práve naopak. Veľmi radi si za peniaze od daňových poplatníkov doprajú ešte viac snobského luxusu.

Napríklad župan Pavol Frešo nakúpil na jar tohto roku pre zadlžený Bratislavský samosprávny kraj 4 limuzíny Škoda Superb v plnej výbave za 171 tisíc eur! (viac tu) Občanov, ktorí sa pýtali, že pre koho sú tieto autá určené, odbili pracovníci Frešovho úradu s maximálnym cynizmom – vraj „pre šoférov“. Len pre porovnanie, v rovnaký čas sme nakupovali služobné autá aj my na Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja. Trojicu praktických služobných vozidiel sme dokázali nakúpiť za celkovú cenu 30 tisíc eur. Čiže za cenu jedného auta, ktoré nakúpil župan Frešo sme my dokázali nakúpiť 3 autá a ešte nám aj 12 tisíc eur vystalo! Podobné snobské maniere však majú aj ďalší župani a primátori. O členoch vlády ani nehovoriac.

Z týchto a aj z mnohých ďalších príkladov je zrejmé, že u tzv. štandardných politikov sa pri hospodárení s verejnými financiami vôbec nedá spoliehať na ich charakter! Na ich charakter sa totiž nedá spoliehať vôbec v ničom. Preto prišli poslanci ĽS Naše Slovensko v parlamente s návrhom zákona, ktorým by sa stanovili fixné cenové stropy pre nákup osobných automobilov pre jednotlivých verejných funkcionárov. Nariadenie vlády, ktoré v súčasnosti stanovuje cenové stropy pre zopár predstaviteľov rozpočtových a príspevkových organizácií je totiž len na okrasu. V skutočnosti je úplne bezzubé. Naším zámerom bolo zákonom stanoviť cenové stropy pre nákup osobných áut pre všetky subjekty verejnej správy a aj pre ich dcérske subjekty. Podrobný zoznam navrhovaných cenových limitov pre jednotlivých funkcionárov nájdete v tlači NR SR 0268 (tu). Napríklad župani by podľa nášho návrhu mohli mať auto maximálne za 30 tisíc eur s DPH. Kto by tento zákon porušil a napriek tomu by si z verejných zdrojov kúpil drahšie auto, spáchal by trestný čin. Kto chce luxusnejšie auto, nech si ho kúpi za svoje vlastné peniaze.

Tento návrh zákona by pomohol v priebehu pár rokov ušetriť milióny eur z peňazí daňových poplatníkov. Okrem toho by mal aj výchovný účinok, keďže vysokopostavení verejní funkcionári by boli donútení aspoň trochu sa priblížiť životnej úrovni bežných ľudí. Žiaľ, tento náš návrh zákona nepodporila žiadna z tzv. štandardných politických strán. Politici zo SMERu, SNS, Most-Híd, SaS a OĽaNO tým jasne dokázali, že politika je pre nich v prvom rade o teplých miestach a o biznise.

- Reklama -