Remišová (OĽaNO): Vítame iniciatívu prezidenta SR Andreja Kisku

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Žiaľ zdá sa, že vládnej koalícii takýto stav vyhovuje, keďže v spise Gorila sa spomína premiér Fico aj firma predsedu SNS Danka. Nádej na aspoň čiastočné vyšetrenie kauzy vidím až po budúcich parlamentných voľbách, ak sfunkčníme prokuratúru a dostaneme boj proti korupcii vo vrcholovej politike aspoň na takú úroveň, ako dnes vidíme napríklad v Rumunsku. V Rumunsku sa podarilo usvedčiť a potrestať viacerých sudcov, poslancov, ministrov i bývalého premiéra. Korupcie sa úplne nezbavíme asi nikdy, ale čo najviac zločincov okrádajúcich obyvateľov tejto krajiny musí byť potrestaných.

Vyšetrovateľ najvážnejšej politickej kauzy odišiel najmä kvôli tomu, že mu prokuratúra namiesto záujmu o vyšetrenie prípadu hádzala polená pod nohy. Je to dôkaz prehnitosti a nefunkčnosti systému, ktorý v rozpore so svojím poslaním chráni podozrivých a vyšetrovanie prípadov súvisiacich s politikou vedie do stratena.

Vyzývame preto špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby zabezpečil vypočutie premiéra Róberta Fica, ktorý je jeden z priamych aktérov vyskytujúcich sa v spise Gorila a doteraz ho polícia nebola schopná predvolať na výsluch. Premiér sám minulý týždeň vyhlásil, že je pripravený vypovedať a je škandalózne, že ešte aj po verejnom prísľube a vyjadrení predsedu vlády polícia mlčí a vo veci nekoná. Vyzývame zároveň prezidenta PZ SR Tibora Gašpara aby splnil svoj sľub, ktorý dal, že predstúpi pred verejnosť a bude informovať o doterajších zisteniach vyšetrovacieho tímu Gorila. Takisto je neprípustné, aby minister vnútra R. Kaliňák zakazoval vyšetrovateľovi informovať o jednej z najväčších káuz slovenskej politiky poslancov Národnej rady na Výbore pre obranu a bezpečnosť. Ľudia majú právo na informácie o tejto kauze.

Zametanie politicky citlivých káuz pod koberec prehlbuje nedôveru ľudí v právny štát a rovnosť pred zákonom, najmä ak sa polícia a prokuratúra zaoberá najmä diskreditáciou politických oponentov a nerieši kauzy, ktoré dlhodobo traumatizujú našu spoločnosť.”

- Reklama -