Minister Gajdoš rokoval s rakúskym ministrom obrany a športu H. P. Doskozilom

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Napriek tomu, že Rakúsko je neutrálnou krajinou, máme určite viacero možných prienikov spolupráce. Rakúskemu partnerovi som predstavil naše modernizačné zámery, ako aj možnosti využitia našich špičkových výcvikových zariadení, či už na Lešti, alebo v centre výcviku v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch, kde je možné cvičiť s reálnymi chemickými látkami,“ uviedol minister Gajdoš.

Rakúskemu partnerovi predstavil aj zámer aktualizácie strategických dokumentov Obrannej a Vojenskej stratégie SR, za ktoré zodpovedá rezort obrany, ako aj Bezpečnostnej stratégie SR, ktorej gestorom je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Témou rokovania bola aj nová Biela kniha o obrane SR, ktorá reaguje na pretrvávajúce hrozby extrémizmus, terorizmus a migrácia.   

Rakúsky minister obrany a športu na stretnutí prisľúbil možnú podporu tzv. zvereneckého fondu pre Ukrajinu, kde je Slovensko líderskou krajinou. Taktiež sa zaujímal o možnosti spolupráce v oblasti kybernetickej obrany.

Šéf slovenského rezortu obrany na stretnutí tiež ocenil zorganizovanie rokovania ministrov CEDC zo strany Rakúska, ako aktuálne predsedajúcej krajiny tomuto formátu. „Diskusia ohľadne riešenia bezpečnostných hrozieb v tomto regióne je veľmi dôležitá,“ zdôraznil minister Gajdoš.

- Reklama -