SaS: Predstavili sme Víziu do roku 2024

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Vízia vychádza z piatich trendov. Prvým z nich je výrazná zmena demografie obyvateľstva. „Stúpne počet dôchodcov, čo si bude vyžadovať zásadnú reformu odvodového systému tak, aby boli zabezpečené dôchodky,“ zdôraznil Sulík. Druhým trendom je, že najbližšie desaťročia bude bezpečnosť dôležitejšia ako ekonomika. Ďalej očakáva, že lídri EÚ budú pokračovať vo väčšej integrácii. Štvrtý trend je očakávané posilňovanie extrémizmu. „To, čo dnes nazývame extrémizmom, prestane byť extrémizmom, lebo mainstreamoví politici ignorujú skutočnú vôľu voličov. Extrémne sily budú narastať, čo je veľké nebezpečenstvo,“ apeloval Sulík. Piaty trend je kríza eura, ktorá bude pokračovať. „Európska centrálna banka iba na chvíľu prekryla problémy eura, ale neodstránila ich,“ podotkol Sulík.

Vychádzajúc z týchto trendov SaS zostavila osem priorít, ktorým sa chce prednostne venovať. „Po prvé, Slovensko má byť sebavedomým členom EÚ a NATO. Sme jasne za členstvo, ale musíme hájiť svoje záujmy,“ povedal Sulík. Druhou prioritou je boj za spravodlivosť a boj proti korupcii, treťou je zásadná reforma odvodov a štvrtou štíhly, efektívny a vyrovnane hospodáriaci štát. „Medzi prioritami rozhodne nemôže chýbať kvalitné školstvo, fungujúce zdravotníctvo, riešená rómska problematika a výrazné zlepšenie podnikateľského prostredia,“ podčiarkol Sulík.

Podľa podpredsedníčky SaS a tímlíderky strany pre podnikateľské prostredie Jany Kiššovej sme za posledných desať rokov príliš veľa energie vyvíjali na boj s oligarchami, namiesto zavádzania progresívnych reforiem. „Bujnejúca byrokracia, pribúdajúce poplatky, stále nové zákony ničia motiváciu ľudí tvoriť hodnoty. Vláda prináša len schémy a selektívnu pomoc jednotlivcom. Pritom práve súkromný sektor tvorí bohatstvo v štáte, pracovné miesta a nápady, ktoré hýbu svetom. Naša Agenda 2020 obsahuje opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, vďaka ktorým sa Slovensko môže dostať na popredné miesta v EÚ a mimo nej,“ dodala Kiššová.

Podpredseda Ľubomír Galko a tímlíder strany pre obranu a bezpečnosť zdôraznil, že štát musí byť garantom bezpečnosti. Dnešná realita je podľa neho iná. „Orgány činné v trestnom konaní sú ochromené politickým zasahovaním a infiltrované ľuďmi, ktorí politické pokyny realizujú. Zároveň sme svedkami policajnej brutality. Tieto trendy musíme zastaviť. V policajnom zbore musí prevládnuť to, že pomáha a chráni a musíme sa zbaviť ľudí, ktorí v polícii nemajú čo hľadať,“ povedal Galko. Ďalší rozmer akcentu do budúcnosti je vonkajšia bezpečnosť. „SaS sa hlási k členstvu v NATO, je to v súčasnosti jediná organizácia, ktorá vie zabezpečiť bezpečnosť Slovenska. Podľa Galka je pre Slovensko a Európu dôležitá aj participácia na postupnom sfunkčňovaní spoločnej obrannej politiky EÚ bez toho, aby došlo ku kolízii s NATO. „Musí skončiť stav, keď sa Západná Európa bude spoliehať na Američanov, obzvlášť v čase, keď sa ako jedna z najdôležitejších úloh javí ochrana hraníc pred nelegálnou migráciou do krajín EÚ.”

Jozef Mihál, podpredseda SaS a tímlíder strany pre dane a odvody, pripomenul publikáciu Odvodový bonus, ktorý predstavuje spravodlivé riešenie odvodového a daňového systému. „Každému človeku by bola priznaná základná dávka a keď začne pracovať, začne sa len mierne znižovať tak, ako bude rásť jeho príjem. Ďalšími výhodami odvodového bonusu sú zásadné zjednodušenie súčasného systému, či zníženie daní a odvodov pre pracujúcich tým, že klesnú sadzby na daň. Odvodový bonus rovnako rieši aj demografický problém prostredníctvom pomoci pre mladé rodiny a zdravotne ťažko postihnutých,“ uzavrel Mihál.

- Reklama -