Ministerstvo pôdohospodárstva: Epidémia salmonelózy vo viacerých krajinách

0
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka - logo (Autor: MPRV)

Okrem toho bol rad prípadov zaznamenaný v Chorvátsku, vrátane jedného úmrtia, ktoré má pravdepodobne spojitosť s touto epidémiou.

Sekvenovaním celého genómu, preskúmaním jedla a životného prostredia a skúmaním vysledovateľnosti bolo nájdené spojenie medzi epidémiou a baliacim centrom pre vajíčka v Poľsku. Dôkazy nasvedčujú tomu, že vajcia a výrobky z vajec sú s najväčšou pravdepodobnosťou zdrojom infekcie.

Príslušné orgány v Poľsku a v členských štátoch, do ktorých boli vajíčka distribuované pozastavili ich distribúciu. Pre potlačenie epidémie a promptnú identifikáciu možných nových prípadov odporúčala ECDC a úrad EFSA, aby členské štáty EÚ posilnili monitorovanie stavu.

Dotknuté krajiny by mali pokračovať v zdieľaní epidemiologických, mikrobiálnych a environmentálnych zisteniach, vrátane vydávania relevantných hlásení cez systém rýchleho výstražného varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) a cez systém včasného varovania a reakcie (EWRS), ktorý predstavuje úradný kanál pre hlásenie hrozieb s cezhraničným dosahom. Z dôvodu sledovania magnitúdy a početnosti tohto javu by mali byť nové prípady hlásené cez Epidemiologický informačný systém pre potraviny a vodou prenášané ochorenia.

- Reklama -