Závacká (PD): Každý je potencionálny páchteľ trestného činu – v tom prípade mobbingu

0
PRIAMA DEMOKRACIA (Autor: PRIAMA DEMOKRACIA)

Teraz ku samotnému pojmu mobbig, zatiaľ iba teoretická úvaha. Mobbing by bol zahrnutý do trestného zákona osobitnej časti do prvej alebo druhej hlavy TZ. Mobbing poškodzuje ľudskú dôstojnosť, ale zanecháva aj následky na zdraví, a neraz aj život.

Znaky skutkovej podstaty trestného činu Mobbing:

objekt: zdravie, život
objektívna stránka: týranie, poškodené zdravie, smrť, príčinná súvislosť – ublížiť človeku
subjekt: subjektom trestného činu tu môže byť fyzická osoba staršia ako 18 rokov, je to osoba ktorá podniká – zamestnáva niekoho alebo na pracovisku má vedúce postavenie Subjektom sú aj osoby staršie ako 15 rokov, ktoré sú zamestnané a sú svedkami bossingu alebo sú súčasťou mobbingu.
subjektívna stránka – v tom prípade by mal platiť úmysel. Bossing, Mobbing je niečo vedomé, priame. Mobbér, bossér o tom vie, čo koná. Koná vedomé.

Ciele a príčiny

Cieľom mobbingu je poškodenie druhého s cieľom následného prepustenia zo zamestnania. Príčin môže byť veľké množstvo, predovšetkým sa ale na mobbingu podpisuje:

  • pocit sociálneho ohrozenia, strach z nezamestnanosti na strane mobbujúceho
  • nízka firemná kultúra
  • závisť a konkurenčné vzťahy
  • štruktúra osobnosti mobbovaného cit. Wikipédia

Každý z nás je potencionálny páchateľ trestného činu. V prípade mobbingu, bossingu nadradený koná zo strachu o svoju pracovnú existenciu. Musí prepustiť pár zamestnancov, príkaz z hora. Alebo dostane príkaz zlikvidovať nepohodlného zamestnanca. Psychicky ho bude týrať, kým obeť neodíde alebo neochorie. Alebo zamestnávateľ má takpovediac plné gate, aby zamestnanca priamo prepustil. Tak užíva mobbing, aby tak ho vyštval zo zamestnania. Častokrát plné gate majú aj zamestnanci, ktorí sú pasívnymi svedkami bossingu, dokonca sa stanú aj vlčou tlupou, a začnú kolegu tiež týrať. Dôvod je obava, že aj oni sa môžu stáť obeťami mobbingu, bossingu alebo strach zo straty zamestnania. Pôžičky, živiť máloleté deti sú požehnaným dôvodom. Podobné situácie sú napríklad na verejných miestach, keď vidíme zlodeja, ako niekoho okradol, ale sme ticho. Bojíme sa odplaty alebo nepríjemnosti s políciou. Vieme, že dnes väčšina policajti jednajú s ľuďmi ako so zločincami. Obava svedčíť na súdoch proti obvinenému. Súdny systém chráni gaunerov, nevinných prenasleduje. Ľudia radšej strčia hlavu do piesku. To sú všetko dôvody, keď aj my sme tak trocha pachateľmi trestného činu. Ale to z nás urobil súčasný právny systém. Ak niekto niekoho udá za korupciu, sám potom je súdom, políciou označený ako gauner. Tak sa s ním aj jedná. Perzekuciu cíti v práci, v osobnom živote.

Aj dosiaľ slušný človek sa môže stáť páchateľom trestného činu, a nie je ku tomu ďaleká cesta. Niekto v afekte niekoho zraní, zabije. Spácha nedbanlivostný trestný čin. Alebo alkohol mu tak zničil osobnosť, že je násilnicky.
Aj zo slušného šéfa sa môže stáť mobbér, bossér. Ako? Stačia mu rodinné problémy – choré dieťa alebo chorá manželka. Potrebuje drahé lieky. Príjem šéfa závisí od jeho šikovnosti. Ale na pracovisku sa objaví tzv. konkurencia – zamestnanec, ktorý by mohol zaujať šéfov hore. Zamestnávateľ sa takto cíti ohrozený konkurenciou. Firma si zakladá na zisku. Vedenie môže vidieť v zamestnancovi väčší potenciál ako v terajšom séfovi. Tak ho môžu odvolať, prípadne aj prepustiť. Šéf tak príde o príjem, nebude môcť platiť drahé lieky, alebo veľkú hypotéku na veľký dom. Tak začne rafinovane ničiť zamestnanca. Šéf bol tiež slušný človek, kým sa cítil byť istý. Ale keď mu prišla konkurencia, tak sa začal cítiť ohrozený. Stál sa vlkom. Svojich podradených použil ako vlčiu zmečku proti konkurencii, aby ju vyštvali. Špinavú robotu tak nechá svojim podradeným. Zo slušného človeka sa stál zločine, mobbér. Mobbing – ublíženie na zdraví, niekedy aj so smrťou.

Píšem, že sa to môže stáť každému z nás. Každý sa bojí prepustenia z práce, zo straty príjmu, prepadnutia sa do sociálnej siete. Vlastne na Slovensku ani sociálna sieť není. Ako môže slušný človek spozorovať, že sa stáva mobbérom? Strach, závisť pri pohľade na kolegu. Prvotné pocity. Ale tomu sa nepripisuje pozornost. Až kým tieto pocity človeka neovladnú ako zlý duch. A nenechá sa nimi ovládať. Tak je to aj pri použití omamných látok. Pri tom všetkom platí, že netreba potláčať tieto prvotné pocity poviem posadnutia zlým duchom. Lebo človek sa tak naplní pocitom ohrozenia, strachom, ohrozenia a začne konať. Treba sa o tom baviť so psychológom. Pretože aj keď zamestnávateľ sa tak zbaví svojej konkurencie, tak vyčítky svedomia ho budú trápiť po zbytok jeho života. Mobbérovi sa potom rozpadne rodina a tak.

Vražda, znásilnenie, krádež je tiež zakotvené v Trestnom zákone. A nezabránilo to páchať trestné činy. Dokonca niekedy majú stúpajúcu tendenciu. Ale už to, že je to ustanovené v zákone, tak je to náročnejšie páchať. Zavedenie mobbingu ako trestného činu, síce nezabráni páchaniu tohto zla, ale obmedzí ho. Ak by aj mobbing bol trestný čin, čo by bolo dobré. Ale bude už aj nutné, zaviesť, aby bolo právo vymáhané. Ľudskou rečou povedané, aby gauneri potrestaní a slušní chránení.

Treba tu vyvíjať spoločenský tlak. V boji proti mobbingu je na internete známa JUDr. Mária Ritomská, exposlankyňa a súčasná predsedníčka – štatutárny orgán IOÚP. Ale ako sa hovorí, je samá ako vojak v poli. Samá koná za 150 poslancov a vykonala viac ako 30 ministrov dokopy.

Na záver

Odbočím od témy. JUDr. Ritomská nepodrazila mediálnu hviezdu R. Beňa a exkandidáta na župana G. Karácsonyho pri volebnej kampáni. Pred podpísaním zmluvy Ritomskej sľúbili, že bude si aj sama môcť vykonávať predvolebnú kampáň. Aj s nimi vystúpovať na mitíngoch a tak. Ale po zložení jej časti na predvolebnú kauciu obaja páni zmenili svoje správanie. Ritomská požadovala od týchto dvoch pánov ospravedlnenie za ich negentlemenské správanie – urážanie, direktívy, nadradenosť a vyhrážanie sa vyhodením z kandidátky. Ako sa hovorí, že keď vtáčka chytajú, pekne mu spievajú. Na záver článku som to dala preto, lebo neviem kedy znova napíšem článok súvisiaci s p. Ritomskou. A myšlienky som mala v hlave, čerstvé.

- Reklama -