Paška, Bernaťák, Antošová (SNS): Ochrana poľnohospodárskej pôdy na Slovensku

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Na jednej strane sme pod veľkým tlakom Európskej komisie, podľa ktorej musíme zrušiť podmienku desaťročného trvalého pobytu na území našej republiky, pre nadobudnutie poľnohospodárskej pôdy. Zároveň však SNS absolútne chápe tlak odbornej verejnosti, zástupcov Poľnohospodárskej a potravinovej komory, tlak mimovládnych aktivistov, a tiež roľníkov, potravinárov, ktorí sa obracajú aj na nás a našich poslancov Národnej rady SR.

Spoločným úsilím však nájdeme riešenia a to aj v úzkej spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva. Musíme si totiž uvedomiť, že by bolo veľkou chybou vnímať našu pôdu ako tovar, ktorý si môže hocikedy hocikto kúpiť.

Zrušením podmienky desaťročného trvalého pobytu, sa stáva Slovensko oveľa viac zraniteľnejším ako doteraz a môže veľmi ľahko prísť k špekulatívnemu vykupovaniu pôdy zahraničnými investormi. To môže mať za následok ohrozenie potravinovej bezpečnosti nášho štátu, a to najmä v prípadných krízových situáciách. Už dnes je v jednotlivých okresoch poľnohospodárska pôda v rukách zahraničných investorov cca. na 20%, niekde až 30 – 40%.

SNS k tomuto faktu pristupuje seriózne a vážne. Dlhšie komunikuje práve so zástupcami Poľnohospodárskej a potravinárskej komory, s agrárnymi združeniami a víta iniciatívu Ministerstva pôdohospodárstva SR zvolať okrúhle stoly a efektívne komunikovať o tejto vážnej téme.

SNS si uvedomuje, že pôda je našim národným bohatstvom, je nenahraditeľná, nedá sa vyrobiť. V živote človeka má pôda, podobne ako voda nenahraditeľný význam.

Pôda vždy slúžila nielen na obživu človeka, ale je súčasťou nášho životného prostredia a popritom samozrejme dáva prácu našim roľníkom, poľnohospodárom a v konečnom dôsledku aj potravinárom.

Neriešením tohoto problému môžu vzniknúť ďalšie problémy. Ohrozená môže byť bezpečnosť potravín, naša vlastná sebestačnosť. Zároveň aj sa otvára možnosť dovozu problematických nežiadúcich potravín a v krízových situáciách aj k hrozbe nedostatku potravín.

Na začiatku tohoto roka sme evidovali na svojom území 2 397 000 ha poľnohospodárskej pôdy, a z toho len necelých 150.000 ha je ornej. Po prepočtoch poľnohospodárskej produktivity a dosiahnutí potravinovej sebestačnosti už dnes nie je možné, aby sme si dovolili rozpredávať poľnohospodársku pôdu.

SNS sa bude snažiť získať podporu všetkých relevantných politických strán, ktoré si tiež uvedomujú vážnosť situácie a veríme, že nájdeme spoločnú cestu, ako ochrániť našu pôdu a zabezpečiť rozvoj poľnohospodárstva, tak ako to urobili aj mnohé krajiny v EÚ.

Cieľom je prijať ústavný zákon, ktorý by zabezpečil výhradu vlastníckeho práva k pôde občanom Slovenskej republiky s výnimkami, ktoré by upravil zákon.

- Reklama -