SaS: Pán minister Richter, konajte!

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Je nám ľúto, že takúto jasnú a očividne nezmyselnú vec koaliční poslanci zmietli zo stola. Ponechali tak absurdný stav, kedy sa na čiernych zoznamoch nelegálnych zamestnávateľov aj s patričnými konzekvenciami ocitnú firmy, ktoré len o pár hodín neskôr prihlásili zamestnanca do Sociálnej poisťovne. Svoje povinnosti voči nemu si však poctivo plnili,“ hovorí predsedníčka hospodárskeho výboru NR SR Jana Kiššová s tým, že takáto situácia môže nastať veľmi jednoducho.

K podobným prehreškom môže podľa Kiššovej dôjsť napríklad aj v prípade, keď Sociálnej poisťovni dočasne nefunguje systém. Aj vtedy sa firma ocitá na zozname nelegálnych zamestnávateľov a pokuty sa pohybujú v sumách, ktoré môžu byť pre mnohé firmy likvidačné.

„Nechceme, aby slušní podnikatelia riadne platiaci dane a odvody museli za nepodstatné omyly platiť mastné pokuty a plniť nimi štátnu kasu. Cieľom nášho návrhu preto bolo zmeniť a zmierniť definíciu pojmu nelegálne zamestnávanie, aby prípadné neúmyselné oneskorenie nebolo tak hrubo trestané a nerobilo z podnikateľa nelegálneho zamestnávateľa,“ pokračuje Kiššová.

Zároveň vyzýva ministra práce Jána Richtera a poslancov vládnej koalície, aby konali.

“Ak im už pýcha nedovolí prijať rozumný a logický návrh od opozície, nech sa sami pričinia o nápravu. Veľmi radi za to zahlasujeme, rovnako ako za všetky dobré návrhy bez ohľadu na to, kto ich predkladá,“ uzavrela Kiššová.

- Reklama -