Národná rada: Transparenty z pléna zmiznú, poslanci a ministri dostanú časové limity

0
Národná rada SR (Autor: slovakrepublic.ca)

To sú zmeny v rokovacom poriadku parlamentu, ktoré dnes schválili poslanci NR SR 79 hlasmi. Navrhli ich koaliční poslanci zo SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ich inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Za novelu zákona hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, Alena Bašistová zo #Siete a odídenci z hnutia Sme rodina.

Návrh prešiel v druhom čítaní viacerými zmenami z dielne poslancov Mosta-Híd Gábora Gála, Petra Kresáka a SNS Tibora Bernaťáka. Zákonodarcom napríklad zostala možnosť vystúpiť k jednému návrhu dvakrát. Hlásiť sa naďalej budú teda môcť aj písomne, aj ústne. Pôvodný návrh im mal jedno vystúpenie vziať.

Rokovací poriadok zavádza zároveň časové limity. Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene klubu, dostanú 30 minút. Tí, čo budú rečniť za seba, budú mať po písomnom prihlásení 20 minút a po ústnom 10 minút. Časové obmedzenia dostali aj ministri, hoci v pôvodnom návrhu mali mať neobmedzený priestor. Po novom budú mať 20 minút na vystúpenie v rozprave k návrhu. Výnimku dostanú, ak budú čeliť odvolávaniu. Vtedy ich vystúpenie čas limitovať nebude.

Neobmedzený priestor na vystúpenie bude mať prezident SR, predseda parlamentu, predseda vlády, predkladatelia návrhov zákonov a spravodajcovia. Do časových obmedzení pre poslancov sa nebude počítať čas potrebný na prednesenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu.

Opozícia sa obáva zneužívania

Rokovací poriadok zároveň zakazuje transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu. Poslanci tiež budú mať zákaz robiť fotky, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá.

Rokovací poriadok upravuje aj spôsob, ako riešiť narúšanie schôdzí. Predsedajúci by mohol z rokovacej sály vykázať poslanca, ktorý zasadnutie ruší. Ak neodíde, predsedajúci by mohol prerušiť rokovanie. Nasledovalo by poslanecké grémium. Výtržnosti, provokácie, inzultácie, iné ohrozenia alebo násilie, ako aj zneužitie rokovania a zámerná obštrukcia by mali byť potrestané. Poslanec, ktorý narúša schôdzu, by mohol dostať niekoľkotisícovú pokutu.

Opozícia so zmenami nesúhlasí, obáva sa zneužívania rokovacieho poriadku proti nej. Koalícia to odmieta. Opozícia však v snahe zmenám zabrániť predložila pozmeňujúci návrh. Ten plénum odmietlo. SaS v ňom navrhovala vypustiť obmedzenia pre poslancov, zákaz používať videá a zvuky, či zákaz nosiť do rokovacej sály transparenty a plagáty. Vypustiť žiadala aj posilnenie právomoci predsedajúceho a samotného predsedu parlamentu v otázke disciplinárneho konania voči poslancom.

SaS avizovala, že ak rokovací poriadok prejde v znení, ako ho navrhla koalícia, zrejme ho dá na Ústavný súd SR. Opozícia v zákone totiž vidí niektoré protiústavné prvky.

- Reklama -