Ministerstvo školstva: Stredná Európa má vysoký potenciál na rozvoj vzdelávania

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

„V Maďarsku  nastali v ostatnom období pomerne významné zmeny. Tamojšie  univerzity sa nielen materiálne dobudovali, ale  zvýšili aj  svoju kvalitu z hľadiska medzinárodného porovnania,” povedal slovenský šéf rezortu školstva.  Maďarského kolegu informoval o úspešnom dokončení  komplexnej akreditácie Univerzity Jánosa Sélyeho v Komárne.   

Ministri hovorili aj o vzdelávaní na národnostne zmiešaných územiach: „Pre nás oboch je veľmi dôležitá oblasť základných, respektíve stredných škôl. Obaja podporujeme snahu, aby boli zachované aj málotriedne školy, respektíve tie školy, kde je v jednotlivých triedach málo žiakov,” uviedol minister Zoltán Balog. Ide podľa neho o otázku, ktorá sa týka národnostného školstva ako na Slovensku, tak aj v Maďarsku.

Obaja ministri sa tiež zhodli v otázke efektívnejšieho a kvalitnejšieho vzdelávania príslušníkov rómskej komunity. Detaily aj k tejto téme bude v prvom štvrťroku budúceho roka riešiť zmiešaná slovensko-maďarská komisia.

Zoltán Balog pozval svojho kolegu do Budapešti, kde sa bude v novembri konať summit ministrov zodpovedných za šport a dodal, že Peter Plavčan by pri tejto príležitosti mohol navštíviť aj niekoľko slovenských škôl na území Maďarska.    

- Reklama -