SaS: Účinnosť zákona o odpadoch treba odložiť

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Mnohých podnikateľov novela trápi už dnes a a mnohí o zmenách ešte ani nevedia. Od 1. júla budú za výrobcov obalov považovaní všetci tí, ktorí zo zahraničia čokoľvek dovezú v nejakom obale. Rovnako tí, ktorí u nás vyrábajú produkty a balia ich do obalov a tie následne predávajú. Za výrobcov “neobalových” výrobkov budú považovaní všetci tí, ktorí si v súvislosti so svojím podnikaním nechajú vytlačiť letáčiky alebo vlastné vizitky. Obidve tieto skupiny budú mať nemalé povinnosti. Napríklad zaregistrovať sa na ministerstve životného prostredia, mať zmluvu s odpadovou spoločnosťou a mnohí z nich budú mať povinnosť mesačne vykazovať, koľko odpadu vyprodukovali,“ povedala Kiššová.

Uviedla, že od 1. júla sa spustila na podnikateľov obrovská byrokratická a finančná mašinéria, ktorá priniesla nevykonateľný stav, hrozbu obrovských pokút a priniesla zaťaženie envirocieľov, ktoré novela sleduje. Vysvetlila, prečo si myslí, že je tento stav nevykonateľný.

„Keby 560 tisíc podnikateľov išlo uzatvoriť zmluvu s odpadovou spoločnosťou a každej zmluve by sa venovali aspoň hodinu, je to 560 tisíc človekohodín, ktoré treba absolvovať. Keby sa tomu v každej z jedenástich odpadových spoločností, ktoré na Slovensku máme, venovali traja ľudia, osem hodín denne, 260 dní v roku, tak by každý z tých zamestnancov 8,16 roka uzatváral len zmluvy. A takýto priestor na uzatvorenie zmlúv ministerstvo ani náhodou nedalo,“ dodala Kiššová.

Poslankyňa SaS Anna Zemanová upozornila, že novinky sa týkajú všetkých právnických osôb. „Čiže nielen podnikateľov, ale aj rozpočtových organizácií, príspevkových organizácií, teda škôl, neziskových organizácií a aj organizácií štátnej verejnej správy. To znamená všetkých ministerstiev či Kancelárie Národnej rady SR. Pretože všetky organizácie, ktoré vyrobia nejaký propagačný materiál, ktorý následne končí v komunálnom odpade, musia byť zaregistrované,“ povedala Zemanova s tým, že keď to kontrolovala, ani jedna takáto organizácia zaregistrovaná nebola. „Takže ani tí, ktorí zákony ustanovujú, sa nimi neriadia,“ zdôraznila.

Preto si členovia výboru pozvali ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd), v ktorého gescii je tento zákon, aby im povedal viac. A hoci termín bol dohodnutý dva týždne vopred, včera prišlo oznámenie, že minister na výbor nepríde. „Nechcem špekulovať o jeho motivácii neprísť, ale neviem si predstaviť, že by som ja bola v koži ministra s takýmto zákonom, a tak by som problém marginalizovala. Som sklamaná, že minister nemá elementárnu slušnosť prísť a informovať. Ministerstvo v tomto prípade fatálne zlyhalo aj v tom, ako sa pohŕdavo stavia voči podnikateľom, ktorí naozaj nevedia, ako to bude ďalej, či sa plánujú nejaké zmeny,“ zhodnotila Kiššová.

Poslankyne vyjadrili presvedčenie, že zákon, ktorý tu máme, je zlý a vyžaduje si rozsiahle zmeny. „Kým k nim dôjde, vyzývame ministra životného prostredia, aby v skrátenom legislatívnom konaní odložil účinnosť ustanovení zákona o odpadoch. Skrátené legislatívne konanie je nástrojom práve pre takéto situácie. Za nezaregistrovanie sa na ministerstve, hrozí pokuta od 1 200 do 120 tisíc eur. V prípade, že subjekt nemá zmluvu s odpadovou spoločnosťou, hrozí pokuta od 2 000 eur,“ zhrnuli s tým, že podajú pozmeňujúci návrh k zákonu o odpadoch, ktorý je momentálne v parlamente, aby sa zrušili pokuty, kým sa ministerstvo nerozhýbe.

- Reklama -