SaS: OLAF preverí podozrivé zberné dvory

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Považujeme to za dobrú správu. Na Slovensku sa za vlád Roberta Fica kradne všade a my sme sa rozhodli využiť akékoľvek možnosti, aby sme na takéto konanie poukázali. Preto reči Petra Kažimíra o tom, že chodím žalovať do Bruselu považujem za úbohé. Je to vizitka tejto vlády, všetko sa zametá pod koberec, kauzy sa upratujú podľa politických pokynov a veľakrát nezostáva iná možnosť, ako sa obrátiť na európske orgány obzvlášť, keď ide o európske peniaze,“ povedal predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Podľa neho dnes nevieme povedať, ako vyšetrovanie skončí, avšak samotné otvorenie prípadu považuje SaS za veľkú hanbu pre Slovensko. „Môže sa stať, že bruselskí audítori začnú riešiť nielen projekty štyroch zberných dvorov, ale že sa začnú venovať celej výzve vo výške 80 miliónov eur. V takom prípade bude musieť Slovensko platiť korekcie,“ hovoril Sulík.

Dodal, že podľa súčasných nastavení, aj keď OLAF dospeje k nejakým záverom, môže spraviť len to, že odovzdá celý prípad národným vyšetrovacím orgánom. „ A ako to tu skončí všetci dobre vieme. Spoľahlivo všetko upracú. Žiaden vysoký politik nebol odsúdený za korupčné podvody s eurofondami. OLAF nemá kompetencie dotiahnuť veci do konca, a to je dôvod prečo na pôde Európskeho parlamentu podporujem vznik európskeho prokurátora, ktorý by sa špeciálne venoval eurofondom a cezhraničným DPH obchodom,“ podotkol Sulík.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová pripomenula, že v prípade išlo o odkrytie organizovane zločineckej skupiny napojenej na fondy Európskej únie pod ministerstvom životného prostredia cez predražené projekty. „Išlo o 250 percent predražené projekty na zberné dvory v štyroch obciach na východnom Slovensku. Určitá skupina osôb využila svoj vplyv na ministerstve životného prostredia nielen pod vedením Petra Žigu (Smer-SD), ale aj za vedenia ministra za Most-Híd Józsefa Nagya. Ide o päť projektov. V Jaklovciach, v Krásnohorskom Podhradí, v Drienovci a vo Veľkom Folkmare, kde čerpali milióny eur na zberné dvory a potom ide o jeden projekt na autovrakovisko v Prakovciach. Máme vážne podozrenie, že prišlo k manipuláciám vo verejných obstarávaniach tak, aby zvíťazila vždy rovnaká firma VAMAX-X,“ ozrejmila Ďuriš Nicholsonová.

Vo všetkých piatich projektoch organizovala verejné obstarávanie tá istá firma EURO-recykling a vo všetkých zvíťazila firma VAMAX-X. „Jej konateľom a spolumajiteľom je Radovan Varga, ktorý bol v roku 2013 vzatý do väzby. Majiteľmi VAMAX-X sú Ján Maruš a Radovan Varga. Varga je trestne stíhaný za objednávku vraždy Mariána K., ktorý si u neho odložil 400.000 eur a žiadal ich vrátiť späť. Tie získal podvodmi so železným šrotom. Vykonávateľom vraždy bol Róbert Nigut, známy z košického podsvetia – Okoličányovci. K vražde napokon nedošlo, lebo Nigut z idúceho auta tesne minul Mariána K. Odvtedy je Nigut na úteku,“ informovala poslankyňa s tým, že Radovan Varga je trestne stíhaný aj za daňové podvody, ktorými mal štát ukrátiť o 200 miliónov korún. Za podvody bol v roku 2013 vzatý do väzby. “Podozrivé na celej veci je, že ministerstvo životného prostredia ešte aj v roku 2014 podpisovalo naďalej zmluvy s VAMAX-X. Minimálne dve faktúry boli podpísané, vyfakturované a pravdepodobne aj preplatené vo výške 400.000 eur,“ upozornila Ďuriš Nicholsonová.

Zároveň dodala, že všetky tieto verejné obstarávania pripomínajú to, čo sa dialo v sociálnych podnikoch za prvej Ficovej vlády, preslávené ako Tomanovej sociálne podniky. „Tie kontrolovali audítori Európskej komisie a je pravda, že nebola vyvodená trestnoprávna zodpovednosť, ale Slovensko muselo platiť korekcie. Celé bremeno sa prenieslo na štátny rozpočet, čiže zaplatili to daňový poplatníci. Niečo podobné je možné očakávať aj v tomto prípade,“ uzavrela Ďuriš Nicholsonová.

- Reklama -