Danko (SNS): Slovenské potraviny sú kvalitné, producentom chceme pomôcť

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Je nesporné, že kvalita slovenských pôdohospodárskych a potravinárskych výrobkov je mnohokrát vyššia, než produkty v iných krajinách. Dokázala to nakoniec aj najnovšia kontrola v obchodných reťazcoch na Slovensku, pri ktorej bol počet nájdených nedostatkov najnižší u slovenských výrobcov. To konštatovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, nominantka SNS Gabriela Matečná.

SNS sa tiež zasadzuje za to, aby sa podiel slovenských potravinových výrobkov v obchodných reťazcoch zvýšil. To percento je totiž výrazne nedostatočné. Pritom ambíciou bola aspoň 80-percentná sebestačnosť Slovenska na potravinách.

Definícia slovenskej potraviny

SNS vo svojom programe navrhovala zníženie dane z príjmov fyzických a právnických osôb na úroveň 19 percent, čo by pomohlo aj slovenským pôdohospodárom a potravinárom, ďalej zníženie sadzby DPH na úroveň 10 percent pre všetky slovenské výrobky z dvora. Zasadzovala sa aj za zavedenie osobitnej dane z obratu obchodných reťazcov minimálne 6 percent, s tak nastavenými pravidlami, aby sa táto daň nedotkla slovenských výrobcov.

Slovenská národná strana zakotvila vo svojich programových tézach o. i. prijať zákon o potravinovej sebestačnosti ako nástroja na trvalé dominantné postavenie domácich producentov, chovateľov a pestovateľov na Slovensku, ako aj zaviesť definíciu slovenskej potraviny. Táto iniciatíva by mala byť predmetom koaličných rokovaní a mal by sa nájsť konsenzus na prijatie opatrení pre zlepšenie situácie.

- Reklama -