Smolíková (SNS): Učitelia národnostných škôl sú prototypom hrdého pedagóga

0
Eva Smolíková. (Autor: Archív: E.S.)

Toto významné národnostné podujatie organizuje Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku, Čabianska organizácia Slovákov v Maďarsku, Pedagogicko-metodické centrum Slovákov v Maďarsku a Slovenská škola v Békešskej Čabe. Podujatie bolo spojené aj s udeľovaním ceny Samuela Tešedíka. Tá sa každoročne udeľuje učiteľom za vynikajúcu pedagogickú, organizátorskú a riadiacu prácu v oblasti slovenského národnostného školstva v zahraničí, ale aj za mimoriadnu voľnočasovú činnosť vyvíjanú pre deti a mládež v slovenských komunitách v zahraničí.

Podpredsedníčka SNS Eva Smolíková zastupovala Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Stretla sa aj so zástupcami slovenských dolnozemských komunít z Maďarska, Srbska, Rumunska a Chorvátska. Zároveň sa zúčastnila aj otvorenia a výstavy zo spomenutých štátov. Veľmi zaujímavá bola aj prezentácia slovenských učebníc, ktoré sa používajú v národnostných školách. „Bola som naozaj prekvapená z atmosféry, ktorá na celom podujatí bola. Mnohí z nás by sa mohli učiť tej veľkej miere ľudskosti, úcty, rešpektu a lásky k slovenskému jazyku. Práve učitelia národnostných škôl sú prototypom hrdého pedagóga, ktorý s nesmiernou profesionalitou a hrdosťou pristupuje k výučbe slovenského jazyka v národnostných školách,“ vyzdvihla podujatie Eva Smolíková.

Samuel Tešedík vytvoril v Sarvaši diela európskeho formátu

Celým podujatím rezonovala najmä úcta k učiteľskému poslaniu, postaveniu učiteľa a zvlášť postavenie dolnozemských učiteľov, ktoré nie je vôbec jednoduché a ľahké, pretože kladie okrem základných kritérií na učiteľa aj množstvo ďalších, ktoré nie každý v spomenutom prostredí dokáže zvládnuť. „Ich nezdolnosť, práca so žiakmi a to nie len v škole, ale aj pri mimoškolských aktivitách v komunitách je obdivuhodná a zaslúži si náš obdiv a úctu,“ dodáva Eva Smolíková na adresu učiteľov v národnostných školách.

Jedna z najvýznamnejších osobností – Slovákov na Dolnej zemi, kde Samuel Tešedík vytvoril v Sarvaši diela európskeho formátu v oblasti poľnohospodárstva. Najväčším Tešedíkovým počinom bolo založenie prvej praktickej poľnohospodárskej školy nielen v Uhorsku, ale na svete. Okrem toho sa venoval aj pedagogickej činnosti a ľudovýchovnej práci. Významná bola činnosť S. Tešedíka aj v oblasti pedagogiky. Bol veľkým propagátorom a horlivým stúpencom Komenského učenia a z neho vychádzal v nadväznosti na uhorskú tradíciu – či už ako autor spisov a učebníc, alebo ako člen Kráľovskej školskej komisie v Bratislave.

 

- Reklama -