Bábel (SNS): Popieranie a prekrúcanie pravdy

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

V dianí dnešného sveta je stále náročnejšie si pravdu zastať a obhájiť. Sme tlačení niekedy do situácií, v ktorých človek rozmýšľa, ako danú pravdu prezentovať druhým tak, aby bola správne pochopená. Sú, žiaľ, situácie, pri ktorých popierame alebo prekrúcame pravdu i keď vieme, že všetko je inak. A preto niekedy je nesmierne ťažké bojovať s ľuďmi, ktorí majú len tú svoju pravdu a názor druhých ich nezaujíma, čo väčšinou býva na škodu veci. Preto je potrebné počúvať a keď nie to, tak aspoň načúvať aj názorom druhých, ktoré môžu otvoriť oči ľudom, ktorí idú bezhlavo len za tou svojou pravdou. Koľkokrát sa mi stalo, že aj ja sám som takto slepo išiel proti múru, ale samozrejme, ten múr bol prisilný, aby som ho prekonal a musel som uznať pravdu, ktorú som na začiatku odsúdil. Pravda často býva zneužívaná aj druhými osobami, ktoré v nej hľadajú možné východisko a prospech pre seba bez ohľadu na to, aký to má dopad na ľudí a či to neublíži väčšine.

Preto sa treba občas zamyslieť aj nad možnosťou inou, než akú si sami vysnívame a mienime presadzovať, pretože až po vypočutí názorov a myšlienok druhých ľudí môžeme zhodnotiť či tá naša pravda má to správne opodstatnenie a v prvom rade zmysel. Preto si treba poriadne rozmyslieť, či pravdu je dobré prekrúcať alebo popierať názory iných, ktoré môžu byť častokrát múdrejšie a možno i lepšie ako tie naše.

Na záver len toľko: počúvajme a až potom súďme a hodnoťme druhých ľudí, lebo len tí nám dokážu nastaviť zrkadlo našich činov, ktoré je častokrát pre našu zaslepenosť zahmlené.

(Autor je predseda MO SNS Žilina – Hájik)

- Reklama -