Kiska: V4 nie je štít pre vnútropolitické zámery

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

„Historicky asi v žiadnom období nemala Vyšehradská štvorka taký zlý obraz v Európe, ako má v týchto dňoch. Preto som aj dnes na našom stretnutí vyzval, aby sme spoločne ako prezidenti pôsobili na všetkých najvyšších politikov, aby nepoužívali V4 ako štít pre svoje vnútropolitické zámery. Signál, ktorý z tohto stretnutia nás prezidentov určite musí vyjsť a určite aj vyjde, je, že všetci vidíme V4 v jednej spoločnej a silnej Európe,“ uviedol prezident Kiska.

Pripomenul, že Vyšehradská trojka, neskôr Vyšehradská štvorka vznikla pred 25 rokmi ako projekt primknutia sa k Európskej únii.

Prezidentský samit, ktorý organizuje Poľsko ako predsedajúca krajina V4, sa koná na zámku Łańcut a v meste Rzeszów. Prezidenti si na začiatku samitu uctili minútou ticha zosnulého slovenského exprezidenta Michala Kováča.

V prvej časti rokovania sa prezidenti venovali situácii mladej generácie v krajinách vyšehradského zoskupenia. Čaká ich ešte rokovanie o európskej identite a energetickej bezpečnosti štátov V4, na ktorom sa zúčastní tiež podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Poľský prezident Andrzej Duda, slovenský prezident Andrej Kiska, český prezident Miloš Zeman a maďarský prezident János Áder navštívili počas samitu aj novootvorené Múzeum rodiny Ulmovcov v Markowej. Múzeum venuje svoju expozíciu Poliakom, ktorí zachraňovali Židov počas 2. svetovej vojny.

- Reklama -