SaS: Po desiatich rokoch prichádza Odvodový bonus III

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Odvodový bonus je zásadná reforma nášho odvodového a sociálneho systému, ktorá spočíva v tom, že každému človeku by bola priznaná nejaká základná dávka za určitých podmienok a keď začne pracovať, tak mu ju nezoberieme, ale začneme mu ju len mierne znižovať tak, ako bude rásť jeho príjem. Toto je podstata a riešenie toho, ako odbúrať obrovskú bariéru medzi nepracovaním a pracovaním,“ hovorí Sulík. Dodáva, že dnes ak človek nepracuje, dostáva nejakú alimentáciu od štátu a keď začne pracovať, tak mu všetky peniaze zoberieme a ešte aj to, čo začne zarábať, zaťažíme odvodmi a trochu neskôr aj daňami. „Tento kruciálny problém rieši práve odvodový bonus,“ povedal.

Podľa neho druhá veľká výhoda odvodového bonusu je zásadné zjednodušenie systému. Dnes máme problém s tým, že je veľmi komplikovaný. Na Slovensku je len pár jednotlivcov, ktorí mu rozumejú. Avšak ide o to, aby mu rozumeli najmä tí, ktorí s nim prichádzajú do kontaktu. „Toto je v súčasnosti nemožné. Komplikovanosť vidno na tom, že keď zrátate parametre, ktoré existujú (to sú všetky premenné výšky dávok, podmienky, rôzne špeciálne odvodové sadzby, vymeriavacie stropy a pod.), v dnešnom daňovo-odvodovo-sociálnom systéme je ich vyše 300. Po zavedení odvodového bonusu by ich počet klesol na 21. Nastalo by zásadné zjednodušenie, ktoré by spôsobilo to, že by mu ľudia začali rozumieť a keďže by bol veľmi jednoduchý, bolo by ho veľmi ťažké obchádzať,“ povedal Sulík.

Poukázal aj na fakt, že celý odvodový bonus je rozpočtovo neutrálny. „Žiadne výpadky vo verejných financiách. Naopak, odvodový bonus by bol prínosný, štátny deficit by sa znižoval,“ zdôraznil Sulík a prejavil veľkú nádej, že o ďalších desať rokov nebude predstavovať odvodový bonus IV, lebo dovtedy už bude zrealizovaný. „Sme pripravení ho zaviesť do praxe. Naďalej je súčasťou nášho programu a ak bude SaS vo vládnej koalícii, odvodový bonus bude prvé, do čoho sa pustíme,“ uistil predseda SaS.

Spoluautor Jozef Mihál spomenul ďalšiu z výhod zavedenia odvodového bonusu, ktorou je zníženie daní a odvodov pre pracujúcich tým, že klesnú sadzby na daň. „Maximálny základ pre odvody má byť len vo výške približne 2000 eur, nie 6000 alebo nekonečno, ako je tomu dnes. Bude to motivácia pre ľudí, aby zarábali, neutajovali svoje príjmy, aby zostávali na Slovensku, resp. sem prichádzali. Vytvoríme také prostredie, ktoré bude atraktívne nielen pre domácich, ale aj zahraničných investorov, zamestnancov či drobných podnikateľov,“ vysvetlil Mihál.

Zdôraznil, že SaS chce zvýrazniť podporu pre mladé rodiny. „Tvrdíme, že dnešná materská sa má nastaviť spravodlivejšie, a treba ju roztiahnuť na celé tri roky, pokiaľ sa matka rozhodne zostať doma pri dieťati. Bude to znamenať zásadne inú a oveľa lepšiu podporu mladých rodín,“ informoval Mihál s tým, že odvodový bonus obsahuje aj návrh, aby zdravotne ťažko postihnutí (ZŤP) v prípade najvyššieho stupňa dostávali jednu jedinú zrozumiteľnú sumu. „V čistom mesačne približne 500 eur vyplývajúcich z jedného zrozumiteľného posudku. Odstráni sa tým súčasná byrokracia a pokiaľ ide o priznávanie príspevkov ich nezrozumiteľnosť. Následne by sa takáto osoba sama rozhodla, či si z toho zaplatí opatrovateľa, alebo si kúpi nejaké pomôcky, alebo si bude platiť benzín. Toto je príklad výrazného zjednodušenia pre občana,“ uzavrel Mihál.

- Reklama -