Úrad vlády SR a Európska komisia pripravujú 5. výročné fórum Stratégie EÚ pre dunajský región

0
Úrad vlády SR (Autor: vlada.gov.sk)

Organizuje ho Slovenská republika ako predsedajúca krajina tejto formy spolupráce prostredníctvom Úradu vlády SR ako národného koordinátora stratégie spolu s Európskou komisiou. Účasť na fóre prisľúbili: predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics a ďalší hostia. Okrem nich sa očakáva účasť ministrov Petra Plavčana a Lászlóa Sólymosa, ako aj predsedu Medzinárodnej komisie pre ochranu rieky Dunaj (ICPDR) Petra J. Kalasa. Na záver fóra prevezme predsedníctvo Dunajskej stratégie maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó od ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka.

Počas dvojdňového fóra s názvom Innovative Flows – Water, Knowledge and Innovation in the Danube Region (Inovačné toky – voda, vedomosti a inovácie v dunajskom regióne) absolvuje očakávaných 700 účastníkov viacero spoločných platforiem, ale najmä workshopov na témy: znalostná spoločnosť, kvalifikovaní ľudia, konkurencieschopný región, vodné hospodárstvo, spoločné inovácie, voda a poľnohospodárstvo, ideálny model nadnárodnej spolupráce a pod.

V prvý deň fóra sa uskutoční v hoteli Sheraton aj stretnutie 14 ministrov zodpovedných za výskum a inovácie z dunajského regiónu, ktorí budú hľadať konkrétne možnosti vzájomnej spolupráce. Stretnutiu ministrov bude predsedať minister školstva, vedy výskumu a športu SR Peter Plavčan.

Stratégia EÚ pre dunajský región (EUSDR alebo dunajská stratégia) bola schválená Európskou radou v roku 2011 ako druhá z radu makroregionálnych stratégií. Prvou bola stratégia pre baltský región a v súčasnosti sú schválené ďalšie dve stratégie – jadransko-jónska a alpská. Partnerskými krajinami Slovenska, zapojenými do dunajskej stratégie sú: Nemecko (Bavorsko, Bádensko-Würtembersko), Rakúsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Moldavsko a Ukrajina (5 oblastí).

Dunajská stratégia predstavuje politický nástroj regionálnej politiky EÚ, ktorého cieľom je koncentrovať úsilie partnerských štátov na riešenie spoločných problémov regiónu. Implementácia dunajskej stratégie je založená na práci v rámci 11 prioritných oblastí, ktoré sú koordinované dvojicou krajín. Slovensko koordinuje prioritnú oblasť 4 (ochrana vôd) s Maďarskom a prioritnú oblasť 7 (vedomostná spoločnosť) so Srbskom.

Prvé výročné fórum dunajskej stratégie sa konalo v roku 2012 v nemeckom Regensburgu za účasti nemeckej kancelárky A. Merkelovej. Viacero ministrov na národnej úrovni sa zúčastnilo aj na ostatnom fóre, ktoré sa uskutočnilo v Ulme minulý rok.

- Reklama -