Závacká (PD): Pomalá smrť pre živnostníkov

0
PRIAMA DEMOKRACIA (Autor: PRIAMA DEMOKRACIA)

Maďarsko, Poľsko, byvalá Nemecká socialistická republika už za socializmu nebránila občanom, ktorí chceli si na seba zarobiť. Boli to časy temného socializmu, ale mohli podnikať v malom. V socialistickom Československu to nebolo možné. Keď v roku 1989 socialistické štáty prešli na trhové hospodárstvo, vlády v Poľsku, Maďarsku, NDR podporovali živnostníkov naďalej. Možno sa nevyrovnajú ekonomicky vyspelým krajinám EÚ, ale stále majú lepšie možnosti podnikať ako tu.

Napríklad zo západných EÚ ako Veľká Británia, tam sa nemusia platiť dane a odvody, ak živnostník zarobí asi do 500 e mesačne. Tu ak človek chce podnikať, musí si založiť živnosť. A z toho nasledujúce výdavky ako odvody. Ak živnostník urobí malú chybu v úradnom styku, nasledujú sankcie. Ak úrady urobia chybu voči živnostníkovi a inému občanovi, nasleduje iba ospravedlnenie.

Všetky vlády od roku 1989 sa ku malým živnostníkom správali macočsky. Zákony upravili v prospech veľkých podnikateľov, pre živnostníkov v ich neprospech. Zavedenie registračných pokladníc asi 1993 bolo závažným krokom ku zotročeniu živnostníkov. Treba mať príjmy živnostníkov síce pod kontrolou, ale čo z toho, že šikanovaní sú iba malí podnikatelia, a veľkí môžu zákony obchádzať?

Vysokoškolský diplom na Slovensku nemá cenu

Dzurinda sa férovo správal iba ku veľkým podnikateľom, keď udeľoval stimuli zahraničným investorom najmä automobilový priemysel. Som zvedáva, že ak bude automobilový priemysel v kríze, čo sa bude diať. Od Dzurindu, Radičovú a súčasného trojnásobného premiéra Fica odvody iba rastú a rastú. Živnostníkom sa odvody zvýšili práve najviac za vlád premiéra Fica. Preto som urobila obrázok Fica ako škrtí živnostníka. Je to iba symbolické. Tak sa cítia živnostníci ako im dochádza sila podnikať, pri tých zákonoch pre nich, ktoré tak ohnivo a žartovne propaguje minister Kažimír. Zodpovedný za to je však premiér. Minister iba plní úlohy.

Vlastne tak sa cíti občan Slovenskej republiky v pracovnom živote, kde je vystavený na dobrej vôli zamestnávateľa alebo jeho zlej vôli, podobne ako za stredoveku. V zdravotníctve, školstve.

Všetky vlády od 1989 majú na svedomí aj to, že vysokoškolský diplom v dnešnej dobe na Slovensku nemá cenu. Pribudli tucty nekvalitných vysokých škôl, fakulty prijímajú na školy stovky študentov, pracovný trh sa presýtil. Je úplne bežné, tak slovenské že vysokoškoláci robia pri pásovej výrobe. Alebo v zahraničí robia otrokov cudzím zamestnávateľom. Na Slovensku tiež sú zamestnanci otroci, za malý peniaz, ale sú doma. V zahraníči sú v cudzine, ale za väčší peniaz.

- Reklama -