Prezident Kiska: Pri rozlúčke s Michalom Kováčom budú zvony zvoniť 5 minút

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Rakvu prevezú vojaci podľa historických tradícií na lafete delostreleckej húfnice. Okolo lafety budú pochodovať príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. Na záver smútočného sprievodu budú pochodovať tri vojenské útvary: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl.

Približne o 13:00, po hymne Slovenskej republiky a minúte ticha počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja.

Na zádušnú omšu v Dóme sv. Martina je pozvaná aj verejnosť. Pri Dóme sv. Martina bude tiež umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať celý priebeh štátneho pohrebu od 11:00.

Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč.

S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Houda Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

Prezident Michal Kováč bude pochovaný v kruhu najbližšej rodiny na Ondrejskom cintoríne, bez prítomnosti médií a verejnosti. Na pohrebe budú aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

- Reklama -