Sárközy (Most-Híd): Vydám sa, až budem chcieť!

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Ženskou vyriezkou nás šokovala somálska modelka Waris Dirieová. Mala päť, keď ju matka chytila za ruku, zaviedla do somálskej púšte, aby podstúpila tento hrozný rituál. Sedela v lone svojej matky, keď ju na celý život zmrzačili. Mala 13, keď svoju matku opustila. Utiekla cez púšť, aby sa nemusela vydať za staršieho muža. Waris už ako mimoriadna veľvyslankyňa OSN a bojovníčka za celosvetový zákaz ženskej vyriezky nás šokovala aj druhýkrát. Predložila dôkazy o rituálnych zákrokoch v Európe. Z 15 miliónov zmrzačených dievčat a žien na svete pol miliónu vyrezali ich pohlavie v Európe – vo Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, Holandsku a Rakúsku. FMG – female genital mulation, čiže vyriezka ženských pohlavných orgánov je v európskych krajinách, v ktorých boli vykonané, trestný čin. Vynníci sú potrestaní len výnimočne.

Násilným vykrmovaním mauritánskych dievčat ma šokovali mladí maďarskí filmári. Eszter Cseke a András S. Takács v jednej časti dokumentárneho cyklu On the Spot podali podrobné svedecstvo o násilí, ktoré sú spáchané na malých dievčatách v mene tradícií v záujme ich budúcnosti. Dievčatká v tejto africkej krajine po dovršení 6 rokov ich veku žijú izolovane od rodiny vo výkrmniach. Pripravujú ich na výdaj násilným krmením. Patria k miliónom dievčat, ktoré nemajú možnosť a právo navštevovať ani základnú školu. Nevedia čítať, nevedia písať. Nevedia o Svetovom kódexe detských práv OSN. Nevedia, že majú právo na vzdelanie. Nevedia, že sú obeťami násilia, obeťami kmeňových, kultúrnych tradícií.

Násilie, obťažovanie, diskriminácia – neprávo, bezprávie v mene kultúrnych tradícií, kvôli ktorým ani v 21. storočí nemôžu rozhodovať o svojom vlastnom osude. Ak sa vzoprú, hrozí im najväčší trest – vylúčenie. Byť poznačená riskovala 13-ročná Memory Banda, keď odmietla stráviť noc s cudzím starším mužom v očistnom tábore. Jej sestra Mercy po zasväcovacom rituály tábor opustila tehotná. Nestala sa len nevestou ale aj matkou. Mala 11 rokov. Dnes má 16 a tri deti. Memory ju naučila písať a čítať a dávala jej nádej. Učila všetky svoje rovesníčky v kmeni a mala sen. Dosiahnuť, aby sa deti nemuseli vydávať a mať deti. Trvalo to roky ale dosiahla svoj cieľ.  Parlament jej zásluhou vlani v marci nakoniec prijal zákon, ktorý zvýšil hranicu veku pre uzatvorenie manželstva na 18 rokov.

Svet si v roku 2012 prvýkrát  pripomenul Medzinárodný deň dievčat. Bol vyhlásený z iniciatívy OSN, s cieľom každoročne upriamiť pozornosť na práva dievčat, ktoré sa vo veľkej časti sveta nedodržiavajú. UNICEF pred štyrmi rokmi pri tejto príležitosti vyzýval na ukončenie detských sobášov, ktoré mladé nevesty oberajú o detstvo, zvyšujú riziko násilia, AIDS, HIV a okrem predčasných a komplikovaných pôrodov znamenajú aj ukončenie školskej dochádzky. Len aby sme mali predstavu o rozmeroch tohto problému, každá tretia žena, ktorá má dnes 20 až 24 rokov, sa vydávala ako neplnoletá. Ukazuje sa, že lepšia legislatíva a vzdelávacie programy prinášajú pozitívne zmeny v krajinách tretieho sveta, ale príliš pomaly. UNICEF aj v nasledujúcich rokoch zverejnil k tomuto dňu viacero aktuálnych zistení v podobe smutných čísiel. V roku 2013 sme sa napríklad dozvedeli, že napriek obrovskému pokroku v sprístupnení vzdelávania pre dievčatá, 31 miliónov dievčat stále nemá možnosť navštevovať ani základnú školu.

Vieme, že vzdelanie je jedným z najdôležitejších nástrojov emancipácie dievčat a žien, vďaka ktorému nadobudnú potenciál zmeniť svet v dospelosti. A to neplatí len pre rozvojové krajiny. Dnes, 11-eho októbra 2016, si už piatykrát pripomíname Medzinárodný deň dievčat. Zamyslime sa spoločne nad právami mladistvých dievčat, ktoré čelia diskriminácii a násiliu na základe pohlavia.

 

- Reklama -