Minister Lajčák: K výberu nového generálneho tajomníka OSN

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Včera sa na pôde Bezpečnostnej rady OSN rozhodlo, kto bude novým generálnym tajomníkom OSN. Výsledky som sa dozvedel neskoro večer vo Washingtone, keď som vystúpil z lietadla.

V prvom rade blahoželám Antoniovi Guterresovi ako najúspešnejšiemu kandidátovi, ktorého vybrali členovia BR OSN.

Aj keď nie je z Východoeurópskej regionálnej skupiny, z ktorej mal tento raz podľa nepísaných pravidiel pochádzať nový generálny tajomník, v jednotlivých kolách hlasovania získal kontinuálne najväčšiu podporu.

Osobne cítim zadosťučinenie, že spomedzi východoeurópskych kandidátov som skončil na najvyššej priečke, hoci v celkovom poradí je „len“ druhá.

V každom prípade predstavuje toto umiestnenie bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. Dôstojnou účasťou v súťaži o najvýznamnejšiu medzinárodnú pozíciu vo svete sa Slovensko výrazne zviditeľnilo, slovenská diplomacia získala neoceniteľné skúsenosti a som hrdý, že som ako kandidát Slovenskej republiky dosiahol takýto výsledok.

Nesmierne si vážim silnú a jednoznačnú podporu najvyšších ústavných činiteľov SR a všetky aktivity, ktoré vyvinuli v prospech mojej kandidatúry. Ďakujem aj všetkým občanom SR i partnerom v zahraničí za ich podporu, ktorú mi prejavovali počas celého procesu. Intenzívne som si ju uvedomoval a veľmi si ju vážim.

Slovensko viedlo korektnú, transparentnú a pozitívnu kampaň postavenú na obsahu a tá priniesla veľmi dobrý výsledok, ktorý je úspechom celej našej krajiny. Za týmto úspechom stojí profesionálny tím slovenských diplomatov, bez ktorých tvrdej a neúnavnej práce by takéto finále nebolo možné, a ktorým aj touto cestou vyjadrujem úprimné poďakovanie.

 

- Reklama -