Danko (SNS): Cez históriu Slovenska priblížime náš postoj k utečencom

0
Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

,,Chceme svojimi postojmi a predstavením histórie a tradícií nášho národa priblížiť kolegom z iných štátov, aby chápali naše postoje aj k utečencom, aj k veciam, ktoré prináša život v Európskej únii,” povedal pre TASR Andrej Danko, ktorý chce predstaviť Slovensko ako krajinu spájajúcu národy. Slovensko odmieta povinné prerozdeľovanie migrantov na základe kvót, v súvislosti so schválením povinných kvót podalo Slovensko žalobu.

Neformálny summit predsedov parlamentov, ktorý sa začne vo štvrtok 6. októbra slávnostnou večerou, má ukázať zahraničným partnerom, na akých hodnotách a tradíciách Slovensko stojí. ,,Stojíme na iných hodnotách a tradíciách než veľké štáty, ktoré kolonizovali, ktoré majú úplne inú históriu, ktoré prirodzene dokázali žiť s inými menšinami,” povedal predseda SNS.

Slovensko chce ukázať ako štát, v ktorom sa ťažko rodila demokracia a musel prekonať ,,určité danosti”. ,,Chceli by sme, aby práve z našej histórie bola pochopená naša reakcia v utečeneckej otázke. Chcel by som, aby pochopili, že všetko má svoj čas. Že sme inde mentálne, že sme inde vo vývoji, ako sú niektoré štáty, ktoré prechádzali iným vývojom,” vysvetlil Andrej Danko. Dodal, že Slovensko nemá problém pomôcť, ale ťažko sa ľuďom vysvetlí, ako je možné, že zlyhal Schengen. ,,Ako vysvetlíme, že nedokážeme zabezpečiť ochranu obyvateľstva? To sú relevantné otázky. Ale to neznamená, že niekto chce odsudzovať ľudí podľa farby pleti či národnostnej príslušnosti. To vôbec. Ambíciou nášho večera je predstaviť nás,” uzavrel predseda SNS.

Štvrtkový večer bude ladený v národných symboloch a prepojeniach. Slovenskú kultúru priblíži hudba, umenie, kuchyňa a vína. Symboliku a minulosť Slovákov majú skrývať aj dary – okrem kravaty či šatiek si partneri z EÚ odnesú kľúčenku, cínové postavičky Jánošíka či fujaristu. Pracovná časť summitu (7.10.) bude venovaná výzvam, ktorým únia čelí. Predsedovia parlamentov majú hovoriť o súčasných hrozbách európskej jednoty a o prekonávaní odstupu medzi Európskou úniou (EÚ) a jej občanmi. Andrej Danko by si želal aj tradíciu častejších stretnutí. Intenzívnejšia komunikácia a užšia spolupráca parlamentov by podľa neho mohla pomôcť tomu, aby únia reagovala na problémy rýchlejšie. Ťažkopádnosť komunikácie medzi štátmi zohrala podľa neho úlohu aj pri migračnej kríze a brexite.

NR SR, TASR, -kh-, zdroj: www.sns.sk

- Reklama -