Minister Gajdoš: Je nevyhnutné, aby sme posilňovali obrannú spoluprácu

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Som presvedčený, že je nevyhnutné, aby sme v rámci Európskej únie posilňovali obrannú spoluprácu. Myslím, že vynikajúcim príkladom je regionálne zoskupenie V4, ktoré vytvorilo pre prvý polrok 2016 spoločnú bojovú skupinu, alebo v minulom roku ukázalo jednotu v rámci cvičenia Balaton 2015, kde sme spoločne reagovali na jeden z pretrvávajúcich problémov, ktorým je migračná kríza,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Šéf rezortu obrany na stretnutí tiež ocenil účasť generála Kostarakosa na minulotýždňovej konferencii o implementácii obranných aspektov Globálnej stratégie EÚ v Bratislave. Okrem tejto témy diskutovali aj o potrebe intenzívnejšej spolupráce medzi NATO Európskou úniou, ktorú potvrdili na minulotýždňovom stretnutí v Bratislave aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Predseda Vojenského výboru Európskej únie na rokovaní s ministrom Gajdošom vyzdvihol organizáciu slovenského predsedníctva. Podľa jeho slov v rámci jednotlivých podujatí poskytuje vynikajúcu platformu pre diskusiu. Zároveň vyjadril podporu spoločným medzinárodným cvičeniam, ktoré sa pravidelne na Slovensku konajú.

- Reklama -