Minister Žiga: Jadrová energetika neprodukuje emisie skleníkových plynov. Treba sa k nej správať racionálne

0
Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

Na rokovaniach, ktoré striedavo spoluorganizujú v Bratislave a v Prahe Slovenská republika a Česká republika, spoločne s Európskou komisiou (EK), sa zúčastnili aj predsedovia vlád SR a ČR Robert Fico a Bohuslav Sobotka, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, minister hospodárstva SR Peter Žiga a minister průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek. Nechýbali predstavitelia Európskeho parlamentu, zástupcovia rôznych politických skupín a ďalších približne 200 účastníkov – významných medzinárodných hostí z oblasti energetického priemyslu, financií, štátnej a verejnej správy. „Jadrová energetika patrí medzi piliere energetického mixu na Slovensku, neprodukuje emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie. Treba sa k nej správať racionálne,“ zdôraznil minister Peter Žiga.

Ústredná téma programu tohtoročného zasadnutia fóra bol dokument Európskej komisie „Jadrový ilustratívny program“ (PINC) a miesto jadrovej energetiky v novom dizajne trhu s elektrinou. V tomto paneli diskutujúci venovali pozornosť najmä problematike investícií do jadrovej energetiky. Zaznelo, že je potrebné dosiahnuť dôveru investorov cez cenové signály, ktoré odrážajú dlhodobé potreby a politické ciele. Je zrejmé, že na to, aby sa opätovne dosiahla táto dôvera, treba jasne definovať príčiny súčasného zlyhania trhu, posilniť existujúce finančné nástroje a umožniť vznik nových opatrení, ktoré budú stimulovať záujem investorov o energetiku.
Samostatný panel sa venoval havarijnej pripravenosti a odozve. Táto téma má mimoriadny význam z hľadiska tzv. pofukušimských opatrení a vyžaduje si koordináciu činností v rámci medzinárodnej spolupráce zameranej na riadenie opatrení po havárii a zabezpečenie pripravenosti členských krajín EÚ.

Ďalšie, v poradí už dvanáste zasadnutie Európskeho jadrového fóra, bude na budúci rok v Prahe.

- Reklama -