Danko (SNS): Učiteľom sa budú mzdy podstatne navyšovať

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Zároveň zdôraznil, že štát musí viesť dialóg so svojimi partnermi. Za oblasť školstva predseda parlamentu Andrej Danko považuje práve Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý dnes začal svoju odbornú konferenciu. Na jej otvorení predseda Andrej Danko povedal: „Deklarujem, že počas vládnej koalície dôjde k podstatnému navýšeniu miezd učiteľov, ale treba myslieť aj na iné profesie, ktoré sa nás oprávnene pýtajú, kedy na nich bude myslieť tiež“.

Slovenská národná strana vo svojom volebnom programe vychádzala zo skutočnosti, že vzdelaný človek je základom existencie a prosperity štátu. Preto je podľa SNS primárnou povinnosťou štátu zabezpečiť kvalitnú výuku v oblasti vzdelávania prostredníctvom predškolských zariadení a základného školstva, ale cez stredoškolské a stredoškolské odborné vzdelanie až do úrovne vysokého školstva. Rezort školstva vedie nominant SNS Peter Plavčan, nielen preto je v záujme SNS kvalitná a rozsiahla reforma školstva, ktorá prinesie systémové opatrenia. Aj diskusia s odborármi je platformou pre ďalšie návrhy, ako situáciu v tomto rezorte zlepšiť.

Podľa Andreja Danka má profesia učiteľa veľkú podporu a vládna koalícia sa snaží robiť všetko pre to, aby sa zlepšili podmienky pedagogických aj nepedagogických pracovníkov. Po rokoch stagnácie treba vyjasniť postoje samosprávy a štátnej správy. Zároveň však vyzdvihol potrebu efektívnej výučby, ktorá vychováva generáciu ľudí, ktorí si dokážu vážiť tradície, hodnoty a základné ľudské práva.

S postupným navyšovaním miezd sa ráta aj do budúcnosti

Vo svojom vystúpení hovoril aj o tom, že na napĺňaní sľúbených požiadaviek naozaj záleží. Treba však brať do úvahy vyrokované možnosti, cestu a všetkých partnerov, ktorých sa navyšovanie platov učiteľov týka. Prvý zákon, ktorý nová vláda pripravila, bolo navyšovanie platov učiteľov o 6 %. S postupným navyšovaním sa ráta aj do budúcnosti. Ale nie formou štrajkov, ale korektných dialógov a rokovaní. Pripomenul vo svojom vystúpení predseda parlamentu. „Vy ste prví, ktorí vidia v mladom človeku, čo v ňom v skutočnosti je. Neexistuje väčšie poslanie, ako poslanie človeka učiť sa vzdelávať a prejavovať. Máte veľmi zodpovedné povolanie. Chcem Vás ubezpečiť, že pokiaľ to bude v mojich silách, budem tejto profesii iba pomáhať v každej rovine“, povedal predseda NRSR Andrej Danko.

Andrej Danko tiež poďakoval Odborovému zväzu pracovníkom školstva a vedy na Slovensku za to, že aj táto konferencia je signálom pre odbornú diskusiu na zlepšene podmienok a spoločenského postavenia zamestnancov v školstve.

- Reklama -