Pellegrini (SMER-SD): Ukončenie dohľadu USA nad kľúčovou funkciou internetu

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

„Uvedený krok znamená historický míľnik vo vývoji najväčšej globálnej siete planéty s obrovskými ekonomickými, sociálnymi, vzdelanostnými aj demokratickými vplyvmi, pričom prinesie oveľa väčšiu transparentnosť jej správy a najmä politickú nezávislosť jej riadenia založeného na konsenze“, uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu P. Pellegrini.

Funkcia IANA (Internet Assigned Numbers Authority) zahŕňa sériu technických špecifikácií, ktoré umožňujú ľuďom cez internet zasielať emaily a pristupovať na webové sídla zrozumiteľným spôsobom. Prechod funkcie, resp. funkcií IANA, keďže sa jedná o množinu kritických úloh, sa uskutočnil vypršaním platnosti zmluvy medzi Ministerstvom obchodu USA, ktoré formálne zabezpečovalo kontrolu „internetu“ a spoločnosťou ICANN, ktorá spravuje koreňovú zónu internetu.

ICANN bude preto odteraz vystupovať ako samoregulačná organizácia spravovaná „multi-stakeholder“ komunitou zloženou z rôznych inžinierov, akademikov, zástupcov korporácií, vlád a mimovládnych organizácií.

- Reklama -