Ministerstvo obrany: Možnosť prihlásiť sa do aktívnych záloh skončila, prihlásilo sa 80 ľudí

0
Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

„Tak ako v prípade dobrovoľnej vojenskej prípravy, ktorej pilotný projekt sme ukončili včera, aj tu platí, že nejako začať musíme. Aj keď na začiatku to vyzeralo, že sa nám počet 50 ľudí pre výcvik nepodarí naplniť, nakoniec si predsa len budeme možno aj vyberať. Pretože samozrejme to neznamená, že všetci prihlásení aj spĺňajú kritéria. Avšak určite ma teší, že záujem ja väčší,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Najväčší záujem o zaradenie do aktívnych záloh bol v Košickom kraji, kde sa prihlásilo až 19 záujemcov. Najmenší záujem bol v Banskobystrickom kraji, kde sa prihlásili 4 záujemcovia. Neprihlásila sa žiadna žena.

Záujemcov o zaradenie do aktívnych záloh čaká ešte posúdenie z hľadiska toho, či spĺňajú zákonné podmienky a následne bude posúdené, či sú psychicky spôsobilí. Vyhodnotenie odborných požiadaviek a zaradenie na jednotlivé funkcie bude v gescii veliteľa Ženijného práporu Sereď.

Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží vojakom motivačný príspevok v sume 600 eur, ktorá mu bude vyplatená spätne, v prípade, že absolvoval aspoň 75 percent cvičenia, ďalej pomerná časť hodnostného platu, ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia. Za techniku, ktorá mu bude zverejnená bude niesť hmotnú zodpovednosť. Termín cvičenia pre rok 2017 je naplánovaný od 15. mája do 26. mája.

- Reklama -