Vláda schválila Bielu knihu o obrane Slovenskej republiky

0
Úrad vlády SR (Autor: vlada.gov.sk)

Schválená Biela kniha o obrane SR zhŕňa výsledky implementácie predošlej verzie z roku 2013 a aktualizuje rozvojové zámery v súlade s prioritami Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky. Pritom zohľadňuje zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia a súvisiace opatrenia prijaté vládou Slovenskej republiky, ako aj v rámci NATO a EÚ.

Dokument bol dokončený po širokej verejnej diskusii. Do nej rezort obrany zapojil poslancov Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, viacerých bývalých ministrov, bývalých štátnych tajomníkov a bývalých náčelníkov Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, zástupcov mimovládneho sektora vrátane záujmových združení s profesijným vzťahom k ozbrojeným silám, ale aj predstaviteľov vybraných odborových organizácií a Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky.

Biela kniha o obrane Slovenskej republiky sa využije v príprave ďalších strategických, koncepčných a plánovacích dokumentov, ako aj návrhov úprav právneho rámca zaručovania obrany štátu. V neposlednom rade má ambíciu prispieť k rozšíreniu znalostí širšej verejnosti o obrane štátu a poskytnúť zahraničným partnerom základný obraz o pripravenosti a odhodlaní Slovenskej republiky plniť svoje spojenecké a ostatné medzinárodné záväzky.

Bielu knihu o obrane Slovenskej republiky v elektronickej forme nájdete tu.

- Reklama -