Blahová (SaS): Konanie vyšetrovateľa a prokurátora v kauze Čistého dňa nemôže zostať pod kobercom

0
Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

„Vo vyšetrovaní sa našťastie pokračuje, ale len vďaka tomu, že sa kauza Čistého dňa stala závažnou spoločenskou témou, ktorej médiá venovali mimoriadnu pozornosť. Ak zlyhal vyšetrovateľ i ten, čo ho má kontrolovať, potom z pohľadu poškodených i spoločnosti zlyhal systém,” povedala poslankyňa NR SR za SaS a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa poslankyne však nemôžeme zostať len pri takomto neosobnom konštatovaní. „Vyzývam preto inšpekciu ministerstva vnútra i generálnu prokuratúru, aby postup vyšetrovateľa a dozorového prokurátora detailne preskúmali, a to aj z pohľadu trestnoprávnych konzekvencií,” dodala.

Spravodlivosť sa nedostavila, keď jej bolo najviac treba

Spoločnosť má právo vedieť, v čom spočívajú ich chyby a či boli spôsobené nedbanlivosťou, neprofesionálnym prístupom, alebo mohli byť urobené vedome, aby sa podozrenia o sexuálnom zneužívaní detí upratali pod koberec. S týmito otázkami úzko súvisia aj adekvátne sankcie.

„Chybný postup vyšetrovateľa a dozorového prokurátora predsa znamenal, že spravodlivosť sa nedostavila, keď jej bolo najviac treba. Štát nemôže nad tým mávnuť rukou už aj preto, aby sa takýto prinajmenšom laxný prístup nestal bežnou policajnou a prokurátorskou praxou. Poľutovaniahodné konanie vyšetrovateľa a prokurátora v kauze Čistého dňa nemôže zostať pod kobercom,” uzavrela Blahová.

- Reklama -