Šabíková (SaS): Diferenciácia platov učiteľov podľa Kažimíra

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

O prosociálnom, štedrom zmýšľaní sme sa mohli presvedčili prednedávnom, a to novým výrokom pána Kažimíra, ako by bolo vhodné pristúpiť k diferenciácii platov učiteľov podľa lokality, mesta či obce. Inými slovami, počas prebiehajúcich štrajkov učiteľov treba POZORNOSŤ O ZVÝŠENÍ platov odpútať. V prvom momente som neverila vlastným ušiam po vypočutí tejto informácie. No gratulujem k takejto úvahe. Ste ministrom financií, ktorý v prvom rade nesmie šetriť na školstve a zdravotníctve. Predsa, každá krajina  chce mať čo najviac vzdelaných a zdravých občanov. Podľa Vášho niekoľko ročného konania už vôbec nepochybujem, že ako MINISTER FINANCIÍ ŠETRÍTE TAM KDE NEMÁTE. Za celú dobu Vášho pôsobenia ako ministra financií bol rezort školstva a zdravotníctva odsúvaný na okraj záujmu a značne podfinancovaný.

A čo je zarážajúce na tejto skutočnosti najviac, média a slovenský rozhlas o diferenciácií platov učiteľov vedú diskusie. A nikto z tých redaktorov si ani nepoloží otázku a zdravým sedliackym rozumom sa nezamyslí ” o čom vlastne diskutujú”. Vlastne diskutujú o tom, ako nástupný plat učiteľa je 550 euro a ešte ho budú diferencovať v platoch a porovnávať podľa miesta, či životných nákladov v Bratislave resp. Orave, či ceny bytov v Bratislave alebo Žiline? No je to smutné ako v tejto dobe strácame zdravý úsudok a nechávame si myseľ balamútiť takýmito výrokmi. A zamýšľa sa vôbec niekto, čo by dané opatrenie v ekonomickom systéme spôsobilo? Vzdelávanie predsa musí krajina garantovať v systéme fiškálnej decentralizácie a zabezpečovať aj v malých obciach či veľkých obciach.

A už len jedna otázka na záver?  Budeme nebodaj o týždeň diskutovať o diferenciácii platov policajtov, doktorov či sudcov?

Ingrid Šabíková

- Reklama -